Radu Manole, copilul care a dominat scena mondială la salsa junior, câștigând toate titlurile posibile. Andreea și Cătălin Munteanu: „Ne place să credem că ne-am găsit reciproc” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Radu Manole, un adolescent român de 17 ani, a obținut numeroase titluri de campion mondial la salsa junior, consolidându-și poziția de lider pe scena internațională a dansului. Andreea și Cătălin Munteanu, instructorii săi, au împărtășit în cadrul emisiunii Părinți Prezenți cum a început călătoria lui Radu și cum acesta a reușit să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.

„Ne place să credem că ne-am găsit reciproc. Din punctul nostru de vedere, cumva lucrurile se așează așa cum trebuie. Radu avea vârsta de 8 ani și i-am făcut o coregrafie, iar din momentul acela s-au unit drumurile. Am considerat că suntem pe aceeași lungime de undă și am început să colaborăm.  Am fost de nedespărțit!”, a spus Cătălin Munteanu, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Radu a participat la primul său concurs internațional major la vârsta de 11 ani, la categoria copii, unde a câștigat primul loc la un campionat mondial. Aceasta a fost prima dată când un dansator român a obținut un asemenea titlu. Apoi, la vârsta de 12 ani, a continuat să domine scena la categoria juniori, reconfirmându-și talentul și dedicarea pentru arta dansului.

„Primul concurs l-a avut la vârsta de 11 ani la children (n.r. – categoria copii). A reușit să câștige locul întâi. A fost pentru prima dată când un dansator român a cucerit titlu la un campionat mondial. Competiția a fost în Orlando, Florida. Iar următorul titlu, la categoria de juniori, la vârsta de 12 ani”, a mai spus Cătălin Munteanu. 

Andreea Munteanu: „Radu Manole este perfecționist”

Andreea Munteanu a dezvăluit că realizarea coregrafiei pentru campionul mondial la vârsta de 11 ani a fost atât o provocare, cât și un proces captivant.

„La 11 ani a fost destul de ușor să-i facem coregrafia pentru că el în momentul acela evolua din ce în ce mai mult și informațiile le prindea foarte rapid. Dar, a fost dificil din punct de vedere al dansului pentru că el este perfecționist. A fost dificil să găsim elementele potrivite, e și un pic pretențios, adică trebuie să arate foarte bine ceea ce face, nu prea are răbdare să aștepte tranzitarea de la un element la altul”, a spus Andreea Munteanu.

Cătălin Munteanu, unul dintre antrenorii lui Radu Manole, a împărtășit tensiunea și emoția momentului în care tânărul dansator a așteptat rezultatul final al competiției.

„Își dorea foarte mult să câștige! Asta este frumusețea competițiilor, că nu știi ce se va întâmpla și aștepți să vezi. Se premiază locul trei și după aia urmează locul doi. Din momentul acela speri să fii strigat pe locul unu. În momentul în care a fost strigat, fericirea a fost de nedescris”, a precizat Cătălin Munteanu. 

Cătălin Munteanu: „Oricât de greu este, nu vrem niciodată să renunțăm!”

Cătălin Munteanu, unul dintre antrenorii lui Radu Manole, vorbește deschis despre dificultățile inerente parcursului spre succes, subliniind că renunțarea nu este o opțiune, chiar dacă momentele de îndoială pot apărea.

„De renunțat, nu se pune problema! Adică, oricât de greu este, nu vrem niciodată să renunțăm și chiar dacă o spunem, o spunem la nervi ca să ne ambiționăm”, spune Cătălin Munteanu.

Andreea adaugă: „Senzația e ciudată când spui `Numai! Gata! Stop!` Ajungi acasă și te macină faptul că ai putut să spui așa ceva și îți dai seama ce ar fi să nu mai faci deloc lucrul acela, așa că iese din calcul renunțatul.

Dar, ca orice sportiv, are momente. Mintea e aici problema, o ia un pic așa razna, dar îți revii și constați că doar rostind cuvântul acela nu te simți bine, dar să renunți…

Momente dificile, din punct de vedere mecanic, nu au fost, am fost feriți de accidentări care să pericliteze intrarea lui în competiții”.

„Tot timpul sunt momente dificile, clar! Ne dorim atât de mult să câștigăm și să iasă bine și să fie plăcut ochiului, adică pentru spectatori, dar și pentru jurați, încât ajungem la un punct în care spunem `gata, de aici nu mai duc orice ar fi, aș vrea să nu mai particip`, dar, îți revii ușor.

Din punctul meu de vedere, acestea sunt niște momente bune pentru că important este să treci peste ele și asta este ca o educație. Ai trecut peste momentele astea, nu te mai oprește nimic! Și acestea sunt frumusețile părții de performanță. Momentele grele cred că sunt cele mai importante”, a mai spus Cătălin Munteanu.


 

„Părinții sunt foarte importanți!”

Instructorii de la iDance subliniază rolul important al părinților în succesul copiilor.

„Credem că părinții sunt foarte importanți și este nevoie de susținerea lor. În primul rând, părinții, din punctul nostru de vedere, trebuie să aibă încredere în ei și în antrenori. În principiu, despre asta este vorba. În momentul în care părinții vin și îi încurajează, copiii vor fi foarte bine și foarte stabili”, susține Cătălin Munteanu. 

„Le crește stima de sine, sunt încrezători că pot face. E foarte importantă încrederea părintelui”, a completat Andreea Munteanu. 

„Părinții sunt foarte importanți din toate punctele de vedere! Din păcate, în comunitatea noastră de dans, și financiar sunt! Să-l susțină, principal însemnând și financiar”, a mai adăugat Cătălin Munteanu.

Radu Manole a dominat scena mondială 

Radu Manole a dominat scena mondială a dansului salsa la categoria juniorilor, câștigând toate titlurile posibile de la vârsta de 12 ani până la 17 ani. Anul acesta a marcat un moment important în cariera sa, fiind ultimul său an în această categorie înainte de a avansa la cea a adulților.

„Pentru el a fost foarte important anul acesta pentru că a vrut să închidă tot cu victorie, bineînțeles. La ultima competiție a fost probabil cea mai mare presiune.

Radu, din păcate, acum puțin timp s-a operat, a avut o ruptură de menisc, iar în ultima competiție el avea ruptura, îl durea piciorul. Trebuia să stea, să nu danseze, dar era imposibil să nu. N-a reușit, nu a putut. A zis că `eu mă duc să particip, vreau să închei categoria de juniori pentru că urmează să trec la categoriile de adulți și vreau să o închei cu victorie!`”, a mai povestit Cătălin Munteanu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Catalin Munteanu (@iamcatalincho)

Andreea Munteanu subliniază nu doar talentul excepțional al lui Radu, ci și perseverența și pasiunea sa pentru dans.

„A început la categoria `Children`, a câștigat, iar apoi la categoria `Junior`, de la 12 la 17 ani, a câștigat-o an de an!”, a spus Andreea Munteanu. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel