10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Știm că muzica reprezintă coloana sonoră a unei epoci, limbajul prin care noile generații își definesc apartenența colectivă și identitatea personală. Ce funcție au Rap și Trap în a-i face pe tineri să-și exprime furia?
Muzica a avut întotdeauna capacitatea de a ușura spiritul prin promovarea comunicării între minte, corp și suflet, ajutând persoana să-și exprime corect sentimentele și să se relaționeze cu ceilalți, mediul înconjurător, sinele interior al cuiva.
De fapt, s-a demonstrat că muzica poate avea un efect foarte puternic asupra emoțiilor noastre: ne poate face fericiți sau ne poate ajuta să ne depășim temerile, dezlănțuind senzații și hormoni care au un efect direct și imediat asupra stării noastre de spirit.
Pornind de la această premisă, Spotify a ales o melodie pentru fiecare emoție din 2014. Acest serviciu de muzică digitală, datorită lui Jacob Jolij, profesor de psihologie cognitivă și neuroștiință la Universitatea din Groningen, a reușit să identifice melodiile care provoacă un răspuns emoțional mai imediat. Lista de redare conține cele mai eficiente piese pentru trecerea de la tristețe la fericire sau de la furie la optimism.
Acestea sunt doar câteva exemple moderne și contemporane de succes care tratează beneficiile pe care melodiile le au în exprimarea emoțiilor, dar pentru a ne da seama de acest lucru ne putem gândi la toate acele momente în care am încercat să ajutăm un prieten dându-i un album muzical sau recomandându-i să asculte o melodie pe Youtube.
Având în vedere aceste premise, ne putem imagina că muzica ar putea fi un instrument foarte util de folosit și în cadrul terapeutic.
Rap-ul se bazează pe căutarea rimelor, asonanțelor, metaforelor și figurilor retorice cântate sau rostite pe baze muzicale caracterizate de ritmuri uniforme. Primele forme ale acestui gen muzical pot fi urmărite deja încă din anii 1950 și 1960 în cultura afro-americană din SUA, dar adevărata muzică Rap s-a dezvoltat în jurul anilor 1970 și 1980 în climatul urban din South Bronx, un cartier din New York care se caracterizează prin prezenţa diferitelor grupuri etnice şi printr-un context socio-economic deosebit de dificil.
Diferitele etnii au folosit, așadar, această formă muzicală ca instrument de denunțare a discriminării și a nedreptății, identificându-se cu mesajul ei subiacent, cu stilul și cu întreaga cultură Hip-Hop. Rapperii, aproape întotdeauna proveniți din contexte sociale defavorizate, manifestă o imagine deosebit de masculină, rebelă și agresivă; de fapt, ei se arată cu o ținută și o atitudine asemănătoare gangsterilor anilor 1920 și cu o etalare a bogăției obținute prin muzică, etalând bijuterii și bunuri de lux atât pe străzi, cât și în concertele și videoclipurile lor.
În trecerea sa în Europa, muzica rap pierde doar o parte din această imagine violentă și rămâne totuși un gen muzical care exprimă mai ales furia și denunțul celor mai slabi.
The Trap, pe de altă parte, își ia numele de la casele capcane: clădiri abandonate din Atlanta, unde dependenții de droguri mergeau să cumpere droguri în anii 1990.
Acestea au fost locuri de pierzare, marcate de degradare, care au contribuit însă la influențarea imaginației multor foarte tineri ai anilor 2000. Începea epoca Millennials, copii care iubeau rap-ul, dar care au decis să rupă acea tradiție – în ciuda faptului că erau copiii ei – și care, prin urmare, au inventat un nou gen muzical, Trap.
Aceasta nu s-a născut între zidurile caselor de capcană din Atlanta, ci își preia temele din ele: laudă drogurile și o viață de confort și bogăție, nu luptă cu degradarea și nu este antisistem.
Unul dintre elementele care unește melodiile Trap și Rap este dorința de răscumpărare socială și personală exprimată adesea prin cuvinte pline de furie. Ambele genuri au ceva de spus, se nasc din cimentul străzilor și adesea din suferință.
Știm că muzica reprezintă coloana sonoră a unei epoci, adică primul cel mai important limbaj prin care noile generații își definesc apartenența colectivă și identitatea personală și că, mai general, adolescența este o perioadă în care furia este adesea răspunsul la un conflict.
Cu această conștientizare, am putea intra într-o relație cu ei, ca părinți sau terapeuți, folosind muzica pe care o ascultă?
În opinia noastră, terapia ar putea fi un instrument valoros, deoarece pentru tineri ar reprezenta o modalitate mai funcțională de a exprima și de a stăpâni furia și, în același timp, modul în care pot intra în contact și comunica conflictele lor și tot ceea ce se întâmplă în lumea lor internă.
Mai simplu spus, un mijloc prin care tinerii sunt capabili să recunoască, să împărtășească, să interpreteze și să-și dezvolte propria viață.
Prin versurile și atitudinile rapperilor și trapperilor putem intra în contact cu caracteristicile și dificultățile pe care tinerii le întâmpină pe parcursul nașterii lor sociale precum durerea, furia, dorința de a se răzvrăti, disperarea și neputința și astfel să înțeleagă cum să-i ajute. pentru a canaliza aceste forţe.
În general, în adolescență emoțiile sunt foarte intense și pot prelua controlul: cu impulsivitate în consecință, schimbări de dispoziție, iritabilitate bruscă și, prin urmare, este util ca această energie să poată fi colectată și închisă în activități cu un puternic impact emoțional, dar cu risc scăzut precum muzica.
Din acest punct de vedere, ar putea fi util ca părinții să-și coboare prejudecățile și apărările, să înceapă să folosească aceste genuri muzicale populare ca un instrument pentru a-și înțelege pe deplin copiii și a avea un canal comun de comunicare cu ei.
Așadar, să ne înarmăm cu răbdare și cu un playlist Rap (sau Trap) pentru a intra în contact cu copiii de astăzi: în loc să fim dezgustați de alegerile lor, să încercăm să-i înțelegem pentru a crea un dialog constructiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...