Recomandări pentru a-ți ajuta copilul să-și găsească primul loc de muncă
Data publicării:
Este posibil ca în timpul procesului de căutare a unui prim loc de muncă, copilul dumneavoastră să se simtă pierdut. CV-uri, interviuri, condiții de muncă, șefi... toate aspecte noi pentru el. Emoția de a avea primul venit (și de a te putea bucura de el) se amestecă cu stresul de a face față procesului de selecție.

Pentru a-l ajuta să câștige prima experiență în lumea muncii, fără să înnebunești, este important să-i transmiți încredere și să-i demonstrezi disponibilitate atunci când îți cere sprijin. Totuși, nu este vorba de rezolvarea tuturor problemelor care apar, ci mai degrabă de a-i oferi instrumentele pentru a o face singur.

Mulți adolescenți profită de vacanță pentru a intra în lumea muncii, ceea ce aduce beneficii importante. De obicei, vizează locuri de muncă temporare, cum ar fi asistenți de tabără de vară sau babysitter. Dar, în alte cazuri, sunt interesați să înceapă un loc de muncă pe termen lung, ceea ce le permite să acopere unele cheltuieli personale, să înceapă să economisească sau să obțină o oarecare autonomie.

Iată o listă de cinci sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să obțină prima experiență de muncă.

1. Ascultă-le preocupările

Întrarea pe piața muncii poate include o serie de temeri asociate cu diverse provocări. Asumarea de noi responsabilități, nevoia de a vă prezenta posibililor șefi sau a începe să vă primiți banii poate determina copilul să aibă unele griji.

În plus, s-ar putea să vă simțiți frustrați dacă nu obțineți rezultatele dorite atunci când vă așteptați. În acest sens, este esențial să-i oferi sprijin emoțional, ascultându-l fără judecată și validându-i emoțiile.

2. -imagine fara descriere- (pexels-andrea-piacquadio-920382_17531700.jpg)

Foto: Andreea Piacquadio/ Pexels

Comentarii precum „Este normal să te simți emoționat înainte de un interviu de angajare” sau „Înțeleg că te simți frustrat dacă procesul de căutare durează mai mult decât ți-ai imaginat”, îl  fac să se simtă înțeles și sprijinit. De asemenea, îi puteți aminti că respingerile nu trebuie luate ca o evaluare a valorii sale personale.

2. Sărbătorește-i succesele, oricât de mici ar fi acestea

Chiar dacă scopul final al copilului tău este să obțină primul loc de muncă, vor exista multe realizări care îl vor duce acolo. Fie că este vorba de completarea CV-ului, sau că a obținut un nou interviu.

Toate aceste evenimente merită să fie recunoscute ca mici realizări în procesul de căutare a unui loc de muncă. Nu ratați ocazia de a vă felicita copilul când se întâmplă acest lucru!

3. Oferă-i ajutorul

Crearea unui CV sau scrierea unei scrisori de intenție sunt două dintre cele mai stresante activități pentru tinerii care își caută primul loc de muncă. Multe îndoieli și nesiguranțe apar atunci când se stabilește ce să includă și ce să nu includă în acest tip de documentație.

Ce zici de a-l ajuta să creeze un CV complet, clar și concis? 

- Includeți informații profesionale și personale într-o manieră structurată și completă.

- Evitați cuvintele complexe pentru a vă asigura o lectură simplă și agilă.

- Rezumați datele relevante și lăsați detalii pentru interviu.

- Evitați minciunile, precum și excesul de informații.

3. -imagine fara descriere- (pexels-helena-lopes-933964_64362300.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

4. Însoțește-l în pregătirea pentru interviuri

Interviurile pot fi foarte înfricoșătoare. Sunt diferite aspecte care intră în joc: presiunea de a obține postul, dorința de a fi încrezător sau panica de a primi o întrebare neașteptată.

În sine, interviurile de angajare pun oamenii într-o situație vulnerabilă, deoarece este o problemă determinantă atunci când se merge mai departe cu procesul de selecție.

Legat de aceasta, este de așteptat ca copilul dumneavoastră să se simtă nervos sau să aibă îndoieli. Încurajarea acestuia să investigheze site-ul sau compania și să-și exerseze prezentarea poate fi mai mult decât convenabil pentru el pentru a câștiga încredere. Dacă vrei să-l însoțești în pregătire, este esențial să-și păstreze răbdarea și cumpătul.

5. Respectă-le deciziile, chiar dacă nu coincid cu ale tale

Ultimul sfat, dar nu în ultimul rând, este să le respectați deciziile. Deși este valoros pentru tine să dai sfaturi pe baza experienței tale de muncă și a cunoștințelor de adult, este important să nu-i impuni punctul de vedere.

Este clar că îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău. Dar este important să-l lași să aleagă liber. Dacă face greșeli, va învăța din ele. Procesul de căutare a primului loc de muncă este o perioadă dificilă, dar reprezintă creștere și dorință de progres. Există ceva mai frumos decât asta? 

A ajuta un copil să-și găsească primul loc de muncă poate fi o provocare, dar este o experiență îmbogățitoare pentru amândoi. Sfaturile menționate în acest articol vă pot ajuta să faceți primii pași pe calea spre independența financiară și profesională.

Amintiți-vă că primul loc de muncă al copilului dumneavoastră înseamnă nu numai primul său venit, ci și o oportunitate pentru el de a-și dezvolta abilități valoroase și de a câștiga încredere în sine. Încurajați-vă copilul să caute de lucru cu dăruire și angajament și amintiți-vă că acesta este doar începutul călătoriei sale profesionale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel