Reguli de bon ton: Așa ar trebui să te comporți când se naște un copil în familie
Data publicării:
Nașterea unui copil este întotdeauna o veste fericită. Dar cum ar trebui să se comporte prietenii și rudele? Vă ivităm să descoperiți în articolul următor ce anume sugerează ”eticheta” de naștere.

Nașterea unui copil este întotdeauna o veste fericită. Cu atât mai mult dacă noii părinți sunt oameni pe care îi iubești. Totuși, chiar dacă proaspăta mămică este cea mai neplăcută colegă a ta sau vecina care abia te salută, nu poți să nu oferi măcar felicitările tale.

Dar cum? Și ce altceva trebuie să faci când cineva din jurul tău se confruntă cu această mare aventură? Nu vă faceți griji: dacă nu știți absolut nimic despre bebeluși și maternitate, eticheta nașterii vă vine în ajutor. Iată cinci lucruri pe care trebuie să le faci când un cuplu pe care îl cunoști are un copil.

Felicităm noii părinți

Care este primul lucru pe care ar trebui să-l faci imediat ce primești mesajul care anunță noua sosire sau cineva îți spune vestea fericită? Felicitează mama și tata.

Dacă ceea ce te leagă de ei este o relație de prietenie și afecțiune, un mesaj Whatsapp plin de emoticon-uri și cuvinte de felicitare este bine pentru început. Veți avea apoi timpul și ocazia să le sărbătoriți personal în următoarele săptămâni.

Dacă, totuși, relația este mai formală, eticheta de naștere sugerează trimiterea unei felicitări scrise de mână la adresa de domiciliu a cuplului. De exemplu, această alegere este ideală atunci când nou-născutul este bebelușul directorului general al mega companiei tale sau copilul prietenilor îndepărtați de familie ai socrilor tăi.

2. Fotografie... (pexels-kampus-7802443_13774100.jpg)

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Dacă nu ai chef să trimiți o felicitare în numele tău, te poți alătura și altor persoane: colegi, alți membri ai familiei sau prieteni. Într-adevăr, atunci când nu-i cunoști prea mult pe proaspeții părinți, aceasta este cea mai bună soluție: îți va permite să te eliberezi de obligațiile tale și să rămâi respectuos față de bunele maniere fără a crea jenă.

Oferă un cadou potrivit

Nu te simți obligat să oferi un cadou: nu este întotdeauna necesar. Depinde de la situație la situație. De exemplu, în cazul colegilor cu care nu ai nicio relație, o notă de felicitare poate fi suficientă. Cel mult, ai putea participa la colectarea biroului, dacă cineva organizează una.

Dacă, totuși, ai o legătură mai strânsă cu noii părinți, cadoul este o idee excelentă. Care? Și aici depinde. Întrebați-i pe cei direct implicați sau cu cunoștințe comune dacă a fost pregătită o listă de naștere: în acest caz, veți merge fără greș și riscul de a greși va fi practic zero. Alege un cadou care se potrivește bugetului tău și vei fi cu toții fericiți.

Dacă nu există o listă de naștere, puteți întreba direct cuplul (sau rudele/prietenii lor) dacă au nevoi speciale. Sau o poți face în felul tău. Atenție însă: eticheta nașterii sugerează precauție maximă.

3. Fotografie... (pexels-kampus-7802440_94396400.jpg)

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Anunță-ți vizita

Amintiți-vă: atunci când se naște un copil, vizitele surpriză ar trebui eliminate. Da, chiar dacă este copilul celui mai bun prieten al tău sau nepotul tău. Primele săptămâni sunt adesea delirante, iar cuplul este în general într-un haos total. Auzind soneria sună în mijlocul unui strigăt disperat, prima baie sau singura masă pe care reușești să o faci în timpul zilei ar putea genera crize de teroare și atacuri de panică.

Așadar, anunțați întotdeauna vizita cu mult timp înainte și asigurați-vă că nu deranjați. Expresii precum „Aș dori să vin să te vizitez, când ar fi un moment bun pentru tine?” sau „Aș fi în zonă sâmbătă: ar fi ok dacă aș trece?” sunt întotdeauna binevenite de către noii părinți.

Chiar înainte de vizită, trimiteți un mesaj părinților și întrebați dacă totul este confirmat sau dacă poate au avut niște evenimente neașteptate. Este o bunătate pe care o vor aprecia cu siguranță.

Cereți permisiunea înainte de a atinge copilul

Chiar dacă simțul tău matern este îngropat sub straturi de cinism, dorință de libertate, dragoste nepăsitoare pentru independența ta, atunci când te confrunți cu un copil, s-ar putea să te clatini pe neașteptate. N-ai fi prima femeie „fără maternitate” care a simțit dorința absurdă de a ridica un copil și de a-l îmbrățișa. Înainte de a face ceva, cere permisiunea părinților tăi.

De fapt, mamei și tatălui s-ar putea să nu-i placă ca micuțul lor să fie atins de toată lumea. 

2. Fotografie... (pexels-rdne-9215208_56397000.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Oferă-ți ajutorul

Mesajele de felicitare, florile și cadourile sunt în general binevenite. Dar să știți că un cuplu care are de-a face cu un copil trăiește adesea momente de delir. Nu are timp să mănânce, să facă curat în casă, să facă un duș. Din acest motiv, el acceptă oferte de ajutor precum mana din cer. Atâta timp cât sunt propuneri politicoase, respectuoase și sensibile și nu impoziții, fraze nepotrivite și sfaturi nesolicitate.

Dacă aveți un anumit nivel de familiaritate cu proaspeții părinți, nu ezitați să le aduceți mâncare gata pregătită, oferiți-vă să faceți cumpărăturile sau să faceți curat în casă. De asemenea, o poți întreba pe proaspăta mămică dacă își dorește un pic de companie în plimbările ei sau dacă dorește să ai grijă de bebeluș în timp ce trage un pui de somn.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel