De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
„Educația în societatea noastră, mai ales în România, ucide copiii. Copilul merge la școală cu un ghiozdan mai greu decât el. Ce rost are să îi învățăm geografie și istorie în școală? Nu ar fi mai bine să îi învățăm cum să-și respecte părinții? Nu ar fi mai bine să îi învățăm cum să aibă o relație? Decât să memoreze state și capitale la geografie sau istoria unor lucruri care au dispărut de mult? Sistemul de educație are o problemă”, a spus dr. Menis Yousry în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar”.
De asemenea, celebrul psihoterapeut aduce în atenție părinților că este important să înțeleagă că fiecare copil este o persoană individuală și separată de ei. Rolul părinților este de a le oferi copiilor un cămin sigur și de a-i educa pe parcursul vieții lor, până când aceștia devin independenți. Uneori, poate fi dificil pentru părinți să accepte că etapa de parenting se încheie odată cu maturizarea copiilor lor.
„Copiii noștri sunt oameni. Va dura ceva să înțelegem acest lucru! Nu sunt ai voștri! Sunt alți oameni, diferiți de voi. Sarcina voastră este să le oferiți o casă și să-i educați până ajung la o vârstă când se va încheia sarcina voastră. Știm că se termină copilăria, la fel este și cu parenting-ul. Cel mai greu lucru pentru un părinte este să înțeleagă că se termină parenting-ul. Dacă nu înțeleg asta, îi vor urmări mereu pe copii”, a adăugat dr. Menis Yousry.
Totodată, în cadrul podcastului, terapeutul de familie a subliniat faptul că există situații în care părinții își impun propriile aspirații și presiuni asupra copiilor lor în ceea ce privește activitățile extracurriculare și educația. Această abordare poate include insistența ca micuții să urmeze anumite activități sau să fie implicați într-o programă încărcată de activități, cum ar fi cursuri de muzică, înot sau alte discipline. Cu toate acestea, este important să ne întrebăm de ce facem acest lucru și cum afectează această atitudine copiii noștri.
„Unii părinți au fost obligați de către părinții lor să cânte la pian. Așa că seara îi pun pe copiii lor să învețe și ei, la rândul lor. Și copilul nu vrea. Unii părinți își târăsc copiii la cursuri după cursuri, înot, pian și săracul copil aleargă de colo până colo. De ce? De ce le faci asta? Știi ce facem? Îi pregătim pentru un război. Le spunem că lumea e periculoasă, trebuie să învețe totul. Iar copilul încearcă din răsputeri să învețe totul. E problema părinților, nu a copiilor. Săracii copii!
Încărcăm copiii cu activități de dimineață până seară din mai multe motive. În primul rând vrem ca ei să nu ne stea în cale ca să avem timp și pentru noi. În al doilea rând, vremurile sunt foarte competitive și orientate spre succes. Aceasta este cultura individualistă. Sunt vremuri foarte periculoase. Astfel, credem că dacă copilul va învăța totul, va supraviețui. Nu ne dăm seama că cel mai bun lucru pe care îl putem face ca să supraviețuiască este să fim cu ei.
Voi explica acum. Să fim cu ei fără să facem nimic. Poți să stai lângă un copil și să nu faci nimic? Dacă reușești acest lucru, copilul va învăța că poate fi împăcat cu el însuși oriunde s-ar duce. Nu trebuie să faci ceva. Noi nu putem avea 5 minute de pace. Trebuie să facem ceva. Nu ne putem opri. Dacă mă opresc și nu fac nimic, știi ce se va întâmpla. Îmi voi aminti momentele când eram singur și nu era nimeni. Așa că trebuie să fac ceva. Nu ne putem opri. Trebuie doar să fii acolo. Copilul va învăța că poate exista pe lume fără să facă ceva, nu va trebui să explice cine este. Am făcut o legătură între noi și realizările noastre, credem că suntem rezultatul realizărilor noastre, dar nu suntem. Suntem ceva complet diferit”, a precizat dr. Menis Yousry.
Este crucial să găsim un echilibru între a oferi copiilor oportunități de creștere și dezvoltare, dar și de a le permite să-și găsească propriile interese și pasiuni într-un mod liber și autentic. Ascultarea nevoilor și dorințelor copiilor și oferirea sprijinului emoțional și afectiv sunt elemente esențiale pentru a le permite copiilor să se dezvolte în indivizi echilibrați și împliniți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Încrederea în sine este unul dintre cele mai importante...
Indiferent dacă este mic sau...