Rolul sindicatelor în educație. Prof. Cornelia Popa Stavri: „Din 1990 până în prezent, sindicatele au obținut pentru profesori și personalul auxiliar o serie întreagă de drepturi” / VIDEO
Data publicării:
Prof. Cornelia Popa Stavri, vicepreședinte FSLI, a discutat, împreună cu Sorin Ivan, la Dc Edu, despre mai multe aspecte ale învățământului românesc.

În cadrul emisiunii de luni, s-a vorbit despre rolul sindicatelor în educație.

„Sindicatele ocupă un rol crucial aș zice în domeniul educației pentru că ele protejează și promovează interesele profesionale și economice ale angajaților din domeniul educației. De-a lungul timpului cred că am fost parte din această reformă, deși nu puține au fost situațiile când s-au iscat conflicte, pe bună dreptate, din această neînțelegere a rolului sindicatelor și a modului în care sindicatele au înțeles să apere drepturile profesionale. Din 1990 până în prezent, sindicatele au obținut pentru profesori și personalul auxiliar o serie întreagă de drepturi: dirigenția de exemplu”, a spus prof. Cornelia Popa Stavri, vicepreședinte FSLI.

Sindicatele sunt organizatii constituite potrivit legii, cu scopul de a promova interesele profesionale, economice și sociale și de a apăra drepturile individuale și colective ale salariaților.

Salariații pot adera la un sindicat în virtutea dreptului la libera asociere, fiind garantată independența sindicatului față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.

Care este rolul sindicatului


Rolul sindicatului este, potrivit prevederilor legale, de a promova interesele profesionale, economice și sociale și de a apară drepturile individuale și colective ale salariaților.

În vederea realizării scopului pentru care sunt constituite, organizațiile sindicale au dreptul să folosească mijloace specifice, precum negocierile, concilierea, medierea, arbitrajul, petiția, pichetul de protest, marșul, mitingul și demonstrația sau greva, în condițiile prevăzute de lege. De asemenea, sindicatele au dreptul de a întreprinde orice acțiune legala, inclusiv de a formula acțiune în justiție în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora.

Astfel, sindicatul acționează că un reprezentant al salariaților în relația cu angajatorul, fiindu-i permis să întreprindă orice acțiune prevăzută de lege pentru promovarea intereselor și apărarea drepturilor membrilor sai.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel