”S-a deocheat copilul!”: Admirație progresivă sau deochiul la copii. Ce sfătuiesc medicii
Data publicării:
Deochiul sau ”admirația progresivă”, este definit de superstițioși ca fiind o energie negativă puternică, pe care o anumită persoană o trimite intenționat alteia, cu scopul de a o răni, fie pentru că o urăște, fie o invidiază. În credința populară se mai menționează că acest deochi nu este întotdeauna voluntar sau conștient, astfel încât există și persoane care nu își dau seama că ”deoache”.

Deochiul este perceput ca un produs al invidiei sau al admirației excesive a unei persoane față de alta: este prima regulă în credința populară.

Evident, ne confruntăm cu o credință populară superstițioasă, care este răspândită într-o mare varietate de civilizații. De fapt, este foarte comună și este adânc înrădăcinată în multe culturi hispano-americane și europene.

În acest sens, există cei care pur și simplu cred în ea, au auzit de ea sau chiar pretind că au fost afectați de această forță.

Ce este deochiul

După cum am menționat deja mai sus, deochiul este o condiție mentală, emoțională sau fizică cauzată de aspectul unei persoane. Această persoană este considerată „puternică”, deoarece are capacitatea de a provoca în mod intenționat sau inconștient „rău” victimei.

2. -imagine fara descriere- (pexels-jep-gambardella-6224242_86711000.jpg)

Foto: Jep Gabardella/ Pexels

De ce se spune că deochiul afectează mai mult pe nou-născuți sau pe copii?

Vechea credință spune că nou-născuții și copiii tind să sufere mai mult de deochi practic pentru că tind să fie mai vulnerabili, inocenți și nu au barierele energetice puternic dezvoltate.

Asta pentru că, atunci când se naște un bebeluș, acesta este de obicei vizitat de mulți oameni, care îl privesc și îl observă. În acest caz se poate întâmpla ca o persoană cu această forță de  deochi, conștient sau chiar inconștient, să îi transmită copilului această energie și să îi facă rău.

3. -imagine fara descriere- (pexels-oana-andrei-12479282_31010700.jpg)

Foto: Oana Andrei/Pexels

Care sunt simptomele ochiului rău la un copil sau nou-născut

Credința populară spune că atât bebelușii, cât și copiii sunt mai vulnerabili la deochi. Într-adevăr, îți vei aminti cu siguranță cum a vorbit bunica sau mama ta despre deochiul aruncat asupra unui nou-născut sau a unui copil... sau poate că ai fost printre acei copii cărora li s-a stins cărbuni când ai semnalat stare de rău.

La micuți, cele mai frecvente simptome sunt următoarele:

- Plâns necontrolat, fără cauză aparentă.

- Somn alterat (copilul are dificultăți în a adormi, adoarme și se trezește rapid, sau se trezește continuu).

- Pierderea poftei de mâncare.

- Alergii cutanate.

- Durere de cap, diaree și vărsături continue și destul de frecvente.

Părerea medicilor despre deochi

Evident, părerea medicilor este că dacă copilul acuză stări de rău trebuie consultat un specialist, pentru a putea exclude cauzele medicale și pentru a găsi eventual, și un tratament pentru orice afecțiune pe care ar putea-o avea micuțul:

”Nu am studiat așa ceva la facultatea de medicină. Părinții trebuie să apeleze la un specialist când sunt probleme. Dacă s-ar exclude o cauză medicală în urma unor investigații, să zic că te poți gândi la altceva, nu neapărat la deochi. Dar noi, ca medici, suntem obligați să ne gândim la cauze și explicații medicale, pentru că așa am fost instruiți”, a declarat Cristina Mihai, șefa Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, potrivit publicației Replica Online.

Ce spune biserica despre deochi și descântec

Un lucru este cert: biserica nu acceptă descântecele,iar acest lucru a fost declarat de către etnologul argeșean, Sorin Mazilescu, care mai subliniază că rugăciunea „Tatăl nostru” care este folosită pentru înlăturarea deochiului nu este descântec.

4. -imagine fara descriere- (pexels-natal-ja-vodopad-9248383_55702900.jpg)

Foto: Natal Vodopad/ Pexels

„Dumnezeu îngăduie încă existența diavolului în lume. De la acest diavol vin aceste practici: blestemele, descântecele, magiile. Dacă au vreo suferință, dacă îi doare ceva, oamenii au soluția de a merge la doctor. În același timp, ei știu că mâna doctorului lucrează datorită puterii lui Dumnezeu. Oamenii mai știu că există și minuni pe care le face Dumnezeu. Există atâtea vindecări miraculoase, și acest lucru îl spun ca medic”, a precizat preotul doctor, Nicolae Cristescu, potrivit Adevărul.

Superstiția deochiului: Cum să protejați nou-născutul

Până şi în Biblie, în Sfânta Evanghelie după Marcu, stă scris sa ne ferim de "ochiul pizmaş", caci el vine din inima haina a omului. Deochiul se naște din admiraţie și invidie, deopotriva, și transmite de cele mai multe ori intenţia de a face rău cuiva. Frumuseţea, bogăţia sau norocul vor atrage întotdeauna pizma celor din jur, dușmani, rude sau chiar prieteni.

În țara noastră, este obișnuit ca părinții să protejeze copiii mici cu funde sau elemente de culoare roșie, deoarece se crede că această culoare protejează copilul și nou-născutul. Mai mult decât atât, sunt unii părinți care evită să se afișeze cu noul născut în fața străinilor pentru a-l feri pe acesta de deochi.

Mai cunoașteți și alte credințe populare prin care se protejează copiii de deochi? Dacă da, lăsați un comentariu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel