Salvaţi Copiii: Numărul solicitanţilor de azil în România a ajuns în 2023 la 10.483, dintre care 934 copii
Data publicării:
Numărul solicitanţilor de azil în România a ajuns în 2023 la 10.483, dintre care 934 minori, 155 dintre aceştia ajungând în ţara noastră neînsoţiţi, alte 814 cereri au fost depuse în perioada ianuarie - martie a acestui an, dintre care 120 se referă la minori, au transmis reprezentanţii Salvaţi Copiii, cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiatului.

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii, principalele ţări de origine pentru copii, inclusiv minori neînsoţiţi, sunt Siria, ce rămâne pe primul loc, la fel ca în anii anteriori, Somalia şi Irak.

Un procent de 56% dintre copiii din alte ţări decât Ucraina s-au simţit în pericol pe parcursul călătoriei lor, comparativ cu 18% dintre minorii din Ucraina, o mare parte raportând că au simţit acest pericol din cauza poliţiei (65%) şi a grănicerilor (50%), iar alţi şase din zece au spus că se simt în pericol din cauza contrabandiştilor, relevă datele unei anchete a Salvaţi Copiii România, derulate la finalul anului trecut, transmite Agerpres.

Niciun copil din Ucraina care a răspuns la chestionar nu a spus că se simte în pericol din cauza poliţiei sau a traficanţilor, iar un procent mult mai mic (12%) a raportat că se simte în pericol din cauza grănicerilor. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că cetăţenii ucraineni pot călători fără viză în ţările europene - fără a fi necesar să fie introduşi ilegal peste graniţe - în timp ce copiii din ţări precum Siria şi Afganistan trebuie adesea să treacă neoficial pentru a putea solicita protecţie la frontierele unde autorităţile i-au respins ilegal şi violent.

2. Fotografie... (pexels-davidpeinado-12063570_56941600.jpg)

Fotografie de la David Peinado/ Pexels

În timp ce doar 38% dintre copiii mai mari şi 25% dintre copiii din alte ţări decât Ucraina au declarat că speră să se întoarcă acasă, peste jumătate dintre copiii mai mici (58%) şi 63% dintre ucraineni au răspuns afirmativ. Copiii din Ucraina au menţionat în mod constant separarea de taţii lor, care nu pot părăsi ţara, conform legii marţiale. În total, 30% dintre reprezentanţii copiilor au declarat că au fost nevoiţi să-şi lase membrii apropiaţi ai familiei în ţara de origine.

Salvaţi Copiii România reia apelul către autorităţile decidente să asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri şi integrări pentru toţi copiii nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, prietenii, uneori şi familia, pentru a-şi salva viaţa. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel