Salvaţi Copiii: Numărul solicitanţilor de azil în România a ajuns în 2023 la 10.483, dintre care 934 copii
Data publicării:
Numărul solicitanţilor de azil în România a ajuns în 2023 la 10.483, dintre care 934 minori, 155 dintre aceştia ajungând în ţara noastră neînsoţiţi, alte 814 cereri au fost depuse în perioada ianuarie - martie a acestui an, dintre care 120 se referă la minori, au transmis reprezentanţii Salvaţi Copiii, cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiatului.

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii, principalele ţări de origine pentru copii, inclusiv minori neînsoţiţi, sunt Siria, ce rămâne pe primul loc, la fel ca în anii anteriori, Somalia şi Irak.

Un procent de 56% dintre copiii din alte ţări decât Ucraina s-au simţit în pericol pe parcursul călătoriei lor, comparativ cu 18% dintre minorii din Ucraina, o mare parte raportând că au simţit acest pericol din cauza poliţiei (65%) şi a grănicerilor (50%), iar alţi şase din zece au spus că se simt în pericol din cauza contrabandiştilor, relevă datele unei anchete a Salvaţi Copiii România, derulate la finalul anului trecut, transmite Agerpres.

Niciun copil din Ucraina care a răspuns la chestionar nu a spus că se simte în pericol din cauza poliţiei sau a traficanţilor, iar un procent mult mai mic (12%) a raportat că se simte în pericol din cauza grănicerilor. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că cetăţenii ucraineni pot călători fără viză în ţările europene - fără a fi necesar să fie introduşi ilegal peste graniţe - în timp ce copiii din ţări precum Siria şi Afganistan trebuie adesea să treacă neoficial pentru a putea solicita protecţie la frontierele unde autorităţile i-au respins ilegal şi violent.

2. Fotografie... (pexels-davidpeinado-12063570_56941600.jpg)

Fotografie de la David Peinado/ Pexels

În timp ce doar 38% dintre copiii mai mari şi 25% dintre copiii din alte ţări decât Ucraina au declarat că speră să se întoarcă acasă, peste jumătate dintre copiii mai mici (58%) şi 63% dintre ucraineni au răspuns afirmativ. Copiii din Ucraina au menţionat în mod constant separarea de taţii lor, care nu pot părăsi ţara, conform legii marţiale. În total, 30% dintre reprezentanţii copiilor au declarat că au fost nevoiţi să-şi lase membrii apropiaţi ai familiei în ţara de origine.

Salvaţi Copiii România reia apelul către autorităţile decidente să asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri şi integrări pentru toţi copiii nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, prietenii, uneori şi familia, pentru a-şi salva viaţa. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Noi reguli pentru bursele școlare

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de azi Proiectul de OUG pentru...


Top citite
Câți elevi au lipsit la prima probă de la Evaluarea Națională/ FOTO: freepik.com @freepik

„Am învățat, dar la examen nu am mai știut nimic!” Ce se întâmplă atunci când creierul copilului nu mai funcționează de la „emoții”? Diana Todeancă, explicații / VIDEO

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

5 reguli care cresc stima de sine la preșcolari (0-6 ani)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Copii de opoziție, 4 reguli de aur pentru a-i „gestiona” acasă

Cum ar trebui să reacționăm când copiii greșesc. Cei mici pot învăța ASTA din eșec / FOTO: freepik.com

Cum ar trebui să reacționăm când copiii greșesc. Cei mici pot învăța ASTA din eșec

pixel