Șapte jocuri pentru a ajuta copilul să renunțe la scutec: Cea mai potrivită abordare în această situație
Data publicării:
Momentul în care un copil mic renunță la scutec este unul dintre evenimentele semnificative în tranziția de la etapa de bebeluș la cea de copil. Această trecere poate fi uneori dificilă, mai ales atunci când trebuie să accelerăm procesul din cauza cerințelor specifice, precum începerea grădiniței. De aceea, abordarea ideală constă în a transforma acest proces într-un joc plin de respect și distracție.

Primul aspect important de reținut este că a sta pe oliță și a aștepta nu este o activitate amuzantă, mai ales pentru un copil mic care nu înțelege de ce trebuie să stea acolo, într-o poziție incomodă, fără a face nimic. Prin urmare, este necesar să găsim activități care să-l distreze și, în același timp, să-l ajute să înțeleagă ce se așteaptă de la el atunci când se află pe oliță. Jocul reprezintă, fără îndoială, cea mai potrivită abordare în această situație.

2. -imagine fara descriere- (sapte-jocuri-pentru-a-ajuta-copilul-sa-renunte-la-scutec-cea-mai-potrivita-abordare-in-aceasta-situatie-2_84146600.jpg)

SURSA FOTO: Unsplash @ charlesdeluvio 

Cărțile cu sunete

Cărțile sunt o resursă valoroasă în ceea ce privește comunicarea cu cei mici. Ele le oferă copiilor un mod interactiv de a înțelege diverse concepte. Grafica bogată și poveștile captivante contribuie la o mai bună asimilare a informațiilor, în timp ce sunetele adaugă o dimensiune suplimentară experienței lor.

Totul se va schimba radical odată ce îi prezinți o carte cu sunete care abordează această temă. Folosește-o cu grijă, doar atunci când este timpul potrivit pentru a se așeza pe oliță. Există multe cărți minunate pentru acest scop!

Cântă un cântecel

Cântatul reprezintă una dintre activitățile preferate ale copiilor și cu atât mai specială devine atunci când cântăm împreună cu ei. Putem învăța o melodie (încercând să evităm ecranele în acest caz) și putem chiar inventa o mică „coregrafie” care implică mișcările mâinilor și gesturile noastre.

Fără îndoială, acest moment poate fi extrem de distractiv, atât pentru copii, cât și pentru noi.

Masa de medalii

Putem să ne aventurăm să desenăm (sau să tipărim și să lipim, în cazul în care nu suntem tocmai pricepuți la desen) un bebeluș care stă pe oliță, astfel încât să se poată identifica cu el. Așezăm desenul lângă oliță și, de fiecare dată când reușește să facă „numărul 1” sau „numărul 2”, putem desena o inimă sau o față fericită.

Nu este necesar să le oferim recompense materiale atunci când reușesc să-și îndeplinească nevoile fiziologice, ci este suficient să marcăm acel moment cu o inimă sau o expresie de bucurie pe desenul respectiv.

Citește și De câte jucării are nevoie un copil? Cele mai recente studii răspund clar la această întrebare

Calendarul

Faceți sau cumpărați un calendar special, care construiește baza jocului anterior, dar adaugă autocolante pentru a-l transforma într-un joc mai avansat. Fiecare pagină să aibă zilele săptămânii și fă rost de stickere pentru caca și pipi, pe care copilul le poate lipi atunci când are reușite în acest sens.

După ce copilul adoptă obiceiul, este recomandat să-l lăsăm să se joace cu calendarul (fie că își dorește să lipească toate autocolantele odată sau în alt mod), pentru a sărbători progresul său ca un copil mai mare.

Joaca cu apa

Joaca cu apa este un aspect legat de stimularea dorinței de a face pipi. Putem utiliza pâlnie și sticle cu dopuri pentru a explica că, prin efortul nostru, putem să ne ținem puțin (ca atunci când punem dopul), până când ajungem la toaletă.

Aceasta este o modalitate practică de a le explica conceptul de control al corpului lor.

Joaca cu plastilina

Deși inițial nu pare să existe o legătură evidentă, jocul cu plastilina poate fi un antrenament util pentru copii în ceea ce privește relația lor cu propriile excremente. În general, le este mai ușor să facă pipi în oliță decât să facă caca.

Putem juca un joc în care facem excremente de plastilină și le aruncăm într-un vas de plastic, încercând să le nimerim înăuntru, în timp ce asociem acest joc cu faptul că ar trebui să facem același lucru cu propriile noastre excremente, dar în oliță (sau toaletă).

Vezi și Părinții, arhitecții amintirilor. Detaliile pe care copiii NU le uită niciodată: Reușesc să înregistreze mult mai mult decât credem noi

Lenjerie intimă „de adulți”

Nu există nimic mai motivant pentru un copil în procesul de a renunța la scutece decât să-și achiziționeze prima lenjerie intimă „de adulți”. A merge cu el la cumpărături pentru a alege lenjeria intimă potrivită (dacă găsește un model cu unul dintre personajele sale preferate, acest lucru poate fi cu atât mai motivant) reprezintă o experiență extrem de distractivă și îi va face să dorească să le poarte imediat.

Desigur, este recomandat să achiziționați o cantitate generoasă de lenjerie intimă, deoarece la început există șanse să se ude frecvent. Este normal să apară accidente în acest proces de tranziție, dar prin încurajare și înțelegere, copilul va ajunge treptat să-și dezvolte controlul asupra vezicii urinare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Joaca si DIY
Tagurile articolului: bebelus  bebelus renuntare scutec  copii  cum renunta copilul la scutec  parinti si pitici  renuntare scutec  scutec 

Articole similare

Iată de ce ROBLOX este cel mai periculos joc pentru copii

Copilul tău a descărcat Roblox? Deci ar trebui să...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel