Sărbătoriți Halloween-ul? Iată care este semnificația reală a acestei tradiții
Data publicării:
Halloween, sărbătorit pe 31 octombrie, are rădăcini adânci în tradiții vechi, fiind o combinație între obiceiuri păgâne și influențe creștine. Originile sale se regăsesc în festivalul celtic Samhain, care marca sfârșitul verii și începutul iernii.

Se credea că, în această noapte, granița dintre lumea celor vii și a celor morți se subția, iar spiritele celor dispăruți se întorceau pe pământ.

Pe parcursul timpului, Halloween a evoluat, îmbrăcând diverse forme și tradiții. În Statele Unite, sărbătoarea a câștigat popularitate în secolul al XX-lea, devenind o ocazie pentru distracție, costume și petreceri.

Tradiția “trick-or-treating”-ului, în care copiii se costumează și cer dulciuri de la vecini, reflectă spiritul comunității și bucuria jocului.

Semnificația Halloween-ului depășește aspectele sale comerciale; este o oportunitate de a explora teme precum frica, moartea și superstiția.

Citește și Halloween: titluri de citit la ceas de seară

Sursa foto: freepik.com@freepik

Prin costumele elaborate și decorațiunile tematice, participanții pot experimenta o formă de catharsis, confruntându-se cu fricile într-un mod ludic și creativ.

În plus, Halloween-ul promovează creativitatea și imaginația, stimulând dorința de a experimenta cu diverse identități și personaje. Această sărbătoare este, de asemenea, o ocazie de a aduna familiile și comunitățile, întărind legăturile sociale și tradițiile locale.

Originile Halloween-ului datează din vechiul festival celtic al Samhain (pronunțat „sow-in”). Celții, care trăiau acum 2.000 de ani, în principal în zona care este acum Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, sărbătoreau anul nou pe 1 noiembrie.

Halloween, sfârșitul verii și începutul iernii

Această zi marca sfârșitul verii și al recoltelor și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului adesea asociată cu moartea umană.

Celții credeau că în noaptea dinaintea noului an, granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți se estompa.

În noaptea de 31 octombrie, ei sărbătoreau Samhain, când se credea că fantomele celor decedați se întorc pe pământ.

Pe lângă provocarea de probleme și deteriorarea recoltelor, celții credeau că prezența spiritelor din alte lumi făcea mai ușor pentru Druizi, sau preoții celți, să facă preziceri despre viitor.

Vezi și Magie și mister: Cele mai captivante nume inspirate de Halloween

Pentru un popor complet dependent de natura volatilă, aceste profeții erau o sursă importantă de confort în timpul lungii și întunecatei ierni.

Pentru a comemora evenimentul, Druizii construiau huge focuri sacre, unde oamenii se adunau pentru a arde recoltele și animalele ca sacrificii aduse zeilor celți. În timpul sărbătorii, celții purtau costume, de obicei constând din capete și pielițe de animale, și încercau să își prezică viitorul.

Când sărbătoarea se încheia, ei reaprindeau focurile de la vetre, pe care le stinseseră mai devreme în acea seară, din focul sacru pentru a-i ajuta să se protejeze pe parcursul iernii ce urma, potrivit History.com.

Pe 13 mai anul 609, Papa Bonifaciu IV a dedicat Pantheonul din Roma în onoarea tuturor martirilor creștini, iar sărbătoarea catolică a Zilei Tuturor Martirilor a fost stabilită în biserica occidentală. Papa Grigore III a extins ulterior festivalul pentru a include toți sfinții, precum și toți martirii, și a mutat sărbătoarea de pe 13 mai pe 1 noiembrie.

Până în secolul al IX-lea, influența creștinismului s-a răspândit în țările celte, unde s-a amestecat treptat cu ritualurile celte mai vechi. În anul 1000, biserica a instituit ziua de 2 noiembrie ca Ziua Tuturor Sufletelor, o zi pentru a onora morții.

Se crede pe scară largă că biserica a încercat să înlocuiască festivalul celtic al morților cu o sărbătoare legată, sancționată de biserică.

Ziua Tuturor Sufletelor era sărbătorită similar cu Samhain, cu mari focuri de tabără, parade și costume de sfinți, îngeri și diavoli. Sărbătoarea Zilei Tuturor Sfinților era cunoscută și sub numele de All-hallows sau All-hallowmas (din engleză veche Alholowmesse, care înseamnă Ziua Tuturor Sfinților), iar noaptea dinaintea acesteia, noaptea tradițională a Samhain în religia celtică, a început să fie numită All-Hallows Eve și, în cele din urmă, Halloween.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel