Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Alăptarea face sânul mai rezistent la factorii cancerigeni și este capabil să blocheze - total sau parțial - producția de hormoni ovarieni, ducând la o scădere a nivelului de estrogen, garanție de protecție împotriva cancerului de sân.
Deși alăptarea nu previne apariția cancerului de sân mai târziu în viață, scade probabilitatea ca acesta să apară devreme.
De fapt, femeile care alăptează sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la vârsta fertilă decât cele care nu alăptează.
În plus, riscul de cancer de sân scade cu 4,3% pentru fiecare an de alăptare pentru femeile care alăptează, comparativ cu cele care alăptează cu biberonul.
Cel mai mare beneficiu legat de alăptare a fost observat la femeile predispuse genetic la boală (cu mutații ale genei BRCA1) și la femeile cu antecedente familiale de boală: pentru primele riscul este înjumătățit, pentru al doilea reducerea ajunge la 59%.
În plus, femeile care au avut cancer de sân și care alăptează au mai multe șanse să nu dezvolte din nou boala.
Din păcate, cancerul de sân poate apărea și în timpul sarcinii sau alăptării (numit cancer de sân gestațional), deși cazurile în care apare sunt rare (1 dată la 3000 de sarcini). Ceea ce este bine de reținut este că incidența crește cu cât femeia însărcinată este în vârstă. Diagnosticul este posibil și nu trebuie trecut cu vederea.
Suptul stimulează glandele, țesutul mamar și celulele tumorale, crescând șansele de a accelera creșterea tumorii.
În aceste cazuri, este important să raportați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil orice modificări neobișnuite, umflături sau umflături la nivelul sânului.
Sfatul medicilor și oncologilor pentru femeile care urmează chimioterapie sau radioterapie este să înceteze alăptarea, chiar dacă bebelușul nu este expus niciunui risc nici imediat, nici în viitor.
Alăptarea după lupta împotriva cancerului de sân este posibilă și sigură, iar calitatea laptelui nu este modificată în niciun fel de tratamentele oncologice.
Datorită noilor tehnici de operare non-invazive, care vizează îndepărtarea doar a porțiunii de sân afectată de tumoră, femeii i se oferă posibilitatea de a alăpta din sânul operat, deoarece funcțiile secretoare ale glandei mamare sunt protejate.
În caz contrar, un singur sân este perfect capabil să satisfacă nevoia nou-născutului de a suge.
Pentru multe femei care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer la sân, posibilitatea de a alăpta poate aduce și beneficii psihologice.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...