Sarcina și alăptarea, aliați de nădejde în prevenirea cancerului de sân
Data publicării:
În timpul sarcinii și alăptării, glandele mamare devin mai rezistente la mutații și factori cancerigeni care pot duce la cancer. Există mai multe studii și cercetări care de-a lungul anilor au analizat corelația dintre alăptare și reducerea contractării cancerului de sân.

Alăptarea face sânul mai rezistent la factorii cancerigeni și este capabil să blocheze - total sau parțial - producția de hormoni ovarieni, ducând la o scădere a nivelului de estrogen, garanție de protecție împotriva cancerului de sân.

Deși alăptarea nu previne apariția cancerului de sân mai târziu în viață, scade probabilitatea ca acesta să apară devreme.

De fapt, femeile care alăptează sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la vârsta fertilă decât cele care nu alăptează.

În plus, riscul de cancer de sân scade cu 4,3% pentru fiecare an de alăptare pentru femeile care alăptează, comparativ cu cele care alăptează cu biberonul.

Beneficiile alăptării în cazuri de predispoziție și familiaritate

Cel mai mare beneficiu legat de alăptare a fost observat la femeile predispuse genetic la boală (cu mutații ale genei BRCA1) și la femeile cu antecedente familiale de boală: pentru primele riscul este înjumătățit, pentru al doilea reducerea ajunge la 59%.

În plus, femeile care au avut cancer de sân și care alăptează au mai multe șanse să nu dezvolte din nou boala.

Cancerul de sân poate apărea în timpul alăptării?

Din păcate, cancerul de sân poate apărea și în timpul sarcinii sau alăptării (numit cancer de sân gestațional), deși cazurile în care apare sunt rare (1 dată la 3000 de sarcini). Ceea ce este bine de reținut este că incidența crește cu cât femeia însărcinată este în vârstă. Diagnosticul este posibil și nu trebuie trecut cu vederea.

Care sunt riscurile apariției cancerului de sân în timpul alăptării?

Suptul stimulează glandele, țesutul mamar și celulele tumorale, crescând șansele de a accelera creșterea tumorii.

În aceste cazuri, este important să raportați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil orice modificări neobișnuite, umflături sau umflături la nivelul sânului.

Sfatul medicilor și oncologilor pentru femeile care urmează chimioterapie sau radioterapie este să înceteze alăptarea, chiar dacă bebelușul nu este expus niciunui risc nici imediat, nici în viitor.

Este posibil să alăptați după cancerul de sân?

Alăptarea după lupta împotriva cancerului de sân este posibilă și sigură, iar calitatea laptelui nu este modificată în niciun fel de tratamentele oncologice.

Datorită noilor tehnici de operare non-invazive, care vizează îndepărtarea doar a porțiunii de sân afectată de tumoră, femeii i se oferă posibilitatea de a alăpta din sânul operat, deoarece funcțiile secretoare ale glandei mamare sunt protejate.

În caz contrar, un singur sân este perfect capabil să satisfacă nevoia nou-născutului de a suge.

Pentru multe femei care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer la sân, posibilitatea de a alăpta poate aduce și beneficii psihologice.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alapate  cacer de san  sarcina 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel