Sătui de dezamăgirile din politică, absolvenții de liceu se pun cu burta pe carte: „Toate acele știri m-au făcut să conștientizez nevoia de viziuni noi”
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, înscrierile au fost cu 10% mai puține decât anul trecut, însă domenii precum Relații Internaționale au atras peste 6 candidați pe un singur loc.
„Ultimele luni au însemnat o prezență foarte importantă la știri a ceea ce înseamnă alegeri în diferite țări, procesul de integrare europeană, conflicte care au apărut, tensiuni geopolitice și multe care aveau la bază și considerente economice. Tinerii văd că există potențial, perspective”, spune Liviu Maha, rector UAIC Iași, conform Știrilor PRO TV.
„Toate acele știri m-au făcut să conștientizez nevoia de viziuni noi, de tineri care au o viziune proaspătă”, susține Alessia Folner, candidată.
Nici domeniile economice nu și-au pierdut atractivitatea: la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, contabilitatea rămâne o opțiune populară.
„La orice firmă e nevoie de un contabil, le oferă o siguranță în jobul viitor și, de ce nu, câștiguri frumoase”, subliniază Cristian Popescu, prodecan FEAA Iași.
La Universitatea Tehnică din Iași, informatica atrage cei mai mulți candidați, chiar dacă, per total, numărul înscrierilor a scăzut cu 25%.
„Informatica aplicată și sisteme inteligente a crescut cam cu 25%, toate sistemele automate care sunt prezente și în viața de zi cu zi”, explică Carmen Loghin, prorector UTI.
Tinerii sunt interesați și de psihologie, iar universități precum Babeș-Bolyai înregistrează un interes constant pentru acest domeniu.
În vestul țării, la Universitatea Politehnica din Timișoara, facultățile tehnice rămân în topul preferințelor:
Scăderea numărului total de candidați are și o explicație demografică și academică: în acest an doar 73.000 de elevi au promovat examenul de Bacalaureat, față de 95.000 anul trecut.
În această vară, universitățile au scos la concurs aproape 70.000 de locuri la buget, semn că oferta rămâne generoasă, chiar dacă opțiunile tinerilor devin tot mai selective.
Au intrat la Medicină cu nota 5! Doar trei candidați au luat 10
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.