Scăderea în greutate a bebelușului: cauze și soluții
Data publicării:
Când se naște copilul, acesta este cântărit și măsurat pentru a avea date de referință care vor fi folosite pentru a înțelege cum crește în timp. În unele cazuri însă, nou-născuții nu câștigă greutatea așteptată, ci mai degrabă pierd. În acest articol vorbim despre pierderea în greutate a bebelușului.

Auzind că copilul lor slăbește, probabil că părinții se vor gândi că nu l-au îngrijit cât mai bine sau că este bolnav. Pierderea în greutate  a bebelușului este însă un fenomen foarte răspândit și absolut normal; deci nu există motive de îngrijorare.

Pierderea în greutate face parte din această primă fază de creștere căreia medicul pediatru trebuie să-i acorde o atenție deosebită. Nu trebuie să te gandești că este o greșeală din partea ta, că laptele matern nu este suficient sau că este subnutrit.

Când ar trebui să fim alarmați de pierderea în greutate a bebelușului?

Dacă medicul observă că copilul nu prinde în greutate corect sau că slăbește din ce în ce mai mult, va trebui să verifice cât mai curând situația pentru a evita dezechilibrul și complicațiile care pot dăuna sănătății copilului.

Care sunt cauzele pierderii în greutate a bebelușului?

Probleme de alimentație

Lipsa de aport Caloric: Bebelușii pot pierde în greutate dacă nu consumă suficiente calorii din lapte sau alimente solide.

Dificultăți de supt: Bebelușii pot avea dificultăți în a se prinde corect la sân sau pot avea probleme cu suptul eficient, ceea ce poate duce la scăderea în greutate.

Refuzul de a mânca: Cauzat adesea de disconfort sau probleme de sănătate, refuzul de a mânca poate afecta creșterea bebelușului.

2. Fotografie... (pexels-tomfisk-11947830_21334300.jpg)

Fotografie de la Tom Fisk/ Pexels

Probleme de digestie

Colici și durere abdominală: Aceste probleme pot face ca bebelușul să fie agitat și să nu mănânce suficient.

Vomă și diaree: Aceste afecțiuni pot duce la pierderi semnificative de lichide și nutrienți, afectând astfel greutatea bebelușului.

Probleme de sănătate:

Infecții: Infecțiile pot reduce apetitul și pot cauza pierderi în greutate.

Afecțiuni congenitale sau boli cronice: Anumite condiții de sănătate pot influența negativ creșterea și dezvoltarea bebelușului.

Probleme cu absorbția nutrienților:

Malabsorbție: Problemele cu absorbția nutrienților esențiali pot duce la o scădere în greutate, chiar dacă bebelușul mănâncă suficient.

Ce să faci dacă copilul nu se îngrașă suficient?

Această situație nu se întâmplă tuturor nou-născuților, dar dacă apare, este recomandat să contactați un specialist pentru a identifica cauza problemei.

Un consultant profesionist în alăptare poate fi cel mai bun aliat atunci când bebelușul nu poate lua bine sânul, pentru a corecta alăptarea deficitară sau dacă mama are dificultăți în producerea laptelui.

Dacă scăderea în greutate se datorează unei alimentații deficitare, este esențial să identificăm cauza și să eliminam posibilitatea oricărui tip de infecție, de exemplu infecțiile urinare consumă o mare parte din calorii, împiedicând copilul să ia în greutate.

Știm că nu este ușor să ți se spună că copilul tău nu se îngrașă suficient, dar ai încredere în medicul pediatru și urmează-i sfaturile. Ascultă-ți instinctele, fii sigur că totul va fi bine!

Scăderea în greutate a bebelușului nu trebuie ignorată, iar intervenția timpurie este esențială pentru a preveni complicațiile. Părinții trebuie să colaboreze îndeaproape cu medicii pentru a asigura cea mai bună îngrijire și suport pentru dezvoltarea optimă a copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel