Mircea Duțu: „Orice tânăr studios, indiferent de opțiunile sale de formare profesională, trebuie să fie educat în sensul respectării mediului” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Luni, pe 22 aprilie, invitatul emisiumii de la Dc Edu a fost Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române. 

În emisiunea de luni, 22 aprilie, invitatul lui Sorin Ivan în emisiunea de la Dc Edu a fost Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române.

Un alt subiect dezbătut în emisiune a fost despre importanța școlii în formarea unei mentalități ecologice.

„Școala are un rol fundamental în formarea unei mentalități ecologice. Paralel cu cu apariția preocupărilor la nivel internațional a Uniunii Europene și național vizând protecția mediului, s-a structurat o așa zisă educație specializată. Încă din anii 1976 – 1977, în cadrul UNESCO s-a forjat conceptul de educație relativă la mediu. Mai târziu ea a fost oarecum în conexiune cu educația pentru dezvoltare durabilă, iar în ultimul deceniu se vorbește foarte mult de educația relativă la climă. În urmă cu câțiva ani, și legislația românească a fost modificată în sensul că educația pentru mediu și climă a fost scrisă printre competențele cheie , alături de cea socială, civică și, în plus, s-au creat o serie de formule, inclusiv așa-numita Săptămâna Verde, în care se dorește să se promoveze un atare tip de educație. Principala problemă este că rămânem tributalul unei concepții cum că a pregăti pe tineri, indiferent de opțiunile lor profesionale, de a manifesta o atitudine pozitivă față de mediu, înseamnă în primul rând o transmisie de cunoștințe. Și de obicei este profesorul de biologie sau care mai are ore în completare de ecologie, care este însărcinat cu o atare misiune”, a spus în cadrul emisiunii Mircea Duțu.

Acesta spune că educația relativă la mediu și climă presupune următoarele:

Are în vedere transmiterea de informații și de cunoștințe, interiorizarea, transformarea lor în convingeri Exteriorizarea în atitudini favorabile mediului.

„Orice tânăr studios, indiferent de opțiunile și preferințele sale de formare profesională, trebuie să fie educat în sensul respectării mediului”, a subliniat Mircea Duțu.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel