Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”
„Mama e un model esențial pentru fete. Cum poate mama să le inspire să-și îmbrățișeze feminitatea și să-și construiască o imagine sănătoasă despre rolul lor ca femei?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Daniela Gavankar a oferit o analiză, legând influențele trecutului de nevoile prezentului: „În generația mea, atunci când femeile de vârsta mea erau în adolescență, nouă ni s-a interzis aproape orice legat de feminitate. Rujul, fusta scurtă, toate lucrurile astea erau primite cu foarte multă frică. Imediat trebuia să renunți la ele: `ai luat-o pe căi greșite!`
În momentul în care ți se spune asta și vezi că nu ești primită dacă vrei să-ți faci un pic de machiaj sau ești atras de unghii colorate, `Doamne ferește, cum o să ajungi!`
Și, atunci, femeile au renunțat la podoabe, au renunțat să se aranjeze și mai mult decât atât, feminitatea se vede și în exterior, dar și în atitudine, în comportament, în interior”.
Psihologul subliniază că feminitatea nu este doar o chestiune de exterior, ci și de interior.
„Dar ce înseamnă o femeie? Sau care-s diferențele dintre femei și bărbați?
Femeile sunt mai creative, mai visătoare, cântă, dansează, au aceste manifestări feminine care le sunt interzise fetițelor de mici sau în generația mea cel puțin: `muncește, pune mâna pe ceva, trebuie să fii serioasă`. Așa sunt inhibate toate aceste comportamente legate de feminitate, de frica să nu scapi copilul din mână și fetița era foarte important să ajungă un om serios”. spune Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Astăzi, Daniela Gavankar susține că abordarea trebuie să fie complet diferită: „Pe un copil nu-l scapi din mână din cauza rujului și este atât de important ca noi să le primim pe fetițe!”
SURSA FOTO: freepik.com @glaushkina1
Psihologul Daniela Gavankar atrage atenția asupra modului în care părinții reacționează la dorințele și comportamentele copiilor mici, mai ales când acestea implică elemente asociate cu feminitatea.
„Îmi spunea cineva acum câteva zile că nu știe ce să facă, era panicată că fetița își dorește unghii colorate. Fetița foarte mică, de 4 ani. Și încercam să-i explic acestei mame că la 4 ani unghiile colorate înseamnă joacă pur și simplu! Pentru copil nu e nicio diferență între a colora pe foaie versus pe unghii.
Aici e foarte importantă reacția părinților! Pentru că dacă o fetiță de 4 ani, atât de mică - pentru ea nu înseamnă nimic decât creioane colorate, se dă cu carioci, își face unghiile cu carioci - comportamentul ăsta dacă e primit cu multă agresivitate, cu multă respingere, începe să-i creeze copilului deja idei despre faptul că este greșit să ai aceste comportamente feminine.
Recomandarea mea către mame este să le permită fetițelor aceste comportamente. Sigur, nu vorbesc de machiaj sau de unghii la vârste mici, Doamne ferește, nu vorbesc despre asta!”
SURSA FOTO: freepik.com @kukuruzaphoto
Daniela Gavankar atrage atenția asupra rolului esențial pe care îl joacă mamele în formarea valorilor și comportamentelor sănătoase ale copiilor, mai ales când vine vorba despre feminitate. Potrivit acesteia, apropierea mamei și transmiterea unor repere clare sunt fundația unei dezvoltări echilibrate.
„Dar, să fie sigure mamele că dacă sunt aproape de copii, dacă le transmit valori sănătoase, dacă le învață foarte de mici ce înseamnă să fii elegantă, ce înseamnă să fii femeie, ce înseamnă să fii puternică ca femeie, ce înseamnă să fii elegantă ca femeie, atunci nu vor ajunge în situația asta de machiaj foarte strident și unghii foarte mari.
În situația asta ajung de regulă copiii care nu au repere morale foarte sănătoase, nu au avut valori foarte bine transmise și atunci nici măcar nu știu cum să-și facă un machiaj elegant, frumos, discret sau unghii.
Foarte importantă este și atitudinea feminină! Atitudinea, emoțiile și comportamentul feminin sunt mult mai importante decât ce se vede în exterior. Și, atunci, mama e foarte important să încurajeze aceste comportamente pe care nu le poate transmite decât dacă le are și ea: blândețea, căldura, candoarea, senzualitatea, magnetismul, asta nu le poate transmite decât o femeie care le are și asta n-au legătură cu unghiile sau cu machiajul!”, a conchis psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Uneori, cuvintele pozitive...
Copilăria este o etapă...