Secretul pentru a purta o conversație dificilă și a ieși cu succes, conform celui mai mare expert în rezolvarea conflictelor
Data publicării:
Conversațiile dificile generează un tip de disconfort pe care, în general, preferăm să îl evităm. 

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să te simți anxios, blocat sau temător în fața unei discuții complicate, vestea bună este că există metode concrete și eficiente care te pot ajuta să faci față acestor situații cu calm și încredere.

Douglas E. Noll, mediator și expert în rezolvarea conflictelor, recunoscut internațional, a perfecționat un sistem în trei pași capabil să transforme acele conversații temute în întâlniri de conexiune.

Citește și Obiceiuri recomandate de un pediatru de la Harvard pentru a-ți ajuta copilul să fie mai sociabil și să-și facă prieteni

Care este trucul? Nu este vorba atât despre a vorbi mai bine, ci despre a asculta cu adevărat.

„Ignoră” cuvintele și concentrează-te pe acest lucru

Acest prim pas pare ciudat, dar are mult sens. Noll sugerează că, la începutul unei conversații dificile, trebuie să încetăm să acordăm atenție conținutului literal al a ceea ce spune cealaltă persoană.

Pare contraintuitiv, nu-i așa? Totuși, scopul este să mergem dincolo de cuvinte pentru a capta ceea ce contează cu adevărat: emoțiile subiacente.

Citește emoțiile și validează-le

Vezi și Diferențele uriașe între un copil obraznic și un copil răsfățat

După ce încetăm să ne mai obsesionăm cu conținutul exact al frazelor, următorul pas este să identificăm emoțiile pe care le trăiește cealaltă persoană. Acest lucru necesită empatie și practică, dar este esențial pentru a dezamorsa tensiunile.

Conform lui Noll, emoțiile cele mai frecvente care apar în aceste conversații sunt frustrările, tristețea, frica și anxietatea.

Reflectă-ți emoțiile printr-o declarație în care să apari tu

Pasul final constă în a-i transmite celeilalte persoane ceea ce ai înțeles, folosind fraze care încep cu „tu”.

Aceasta validează sentimentele sale și creează un spațiu sigur în care poate să se relaxeze și să se deschidă mai mult. Validarea emoțională calmează anxietatea și reduce reactivitatea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Numele de fetiță hawaian cu o semnificație aparte

Există nume care par să aibă o legătură tainică cu...

Când este potrivit să mergi la un concert cu al tău copil

De la ce vârstă un copil poate participa la un concert...

Acestea sunt alimentele care te ajută să dormi mai bine

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea...

Ce caracteristici au copiii născuți în februarie

Știi că fiecare lună din an aduce cu sine trăsături și...



Cele mai noi articole

Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

Dacă părinții tăi ți-au transmis aceste abilități în copilărie este foarte posibil să fii acum un adult cu o viață fericită și împlinită / FOTO: Freepik.com@luis_molinero

Dacă părinții tăi ți-au transmis aceste abilități în copilărie este foarte posibil să fii acum un adult cu o viață fericită și împlinită

Cea mai importantă lecție pe care o pot preda bunicii, potrivit unui studiu / FOTO: freepik.com @prostock-studio

Cea mai importantă lecție pe care o pot preda bunicii, potrivit unui studiu

pixel