Șefă de promoție, mesaj puternic pentru sistemul de educație: „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea” / VIDEO
Data publicării:
Iulia Cociuba, șefa promoției de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, a captat atenția publicului cu un discurs neconvențional la ceremonia de absolvire. Într-un context în care majoritatea absolvenților preferă să mulțumească profesorilor și părinților și să celebreze reușitele, Iulia a ales să transmită un mesaj acid și sincer despre realitățile sistemului educațional românesc. 

Discursul ei, surprins într-un video care a devenit rapid viral, a stârnit un val de reacții și a adus în discuție problemele cu care se confruntă elevii din România.

Iulia și-a început discursul într-un mod care a captat imediat atenția audienței: 

„Vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele”, a spus eleva.

Cuvintele Iuliei au fost un strigăt împotriva unui sistem educațional pe care îl consideră deficitar și care nu reușește să își îndeplinească scopul de bază – acela de a educa și de a forma caractere. 

„Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala.

În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici”, a mai spus șefa de promoție.

„Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea”

„Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, a declarat Iulia, atrăgând atenția asupra modului în care sistemul educațional poate descuraja autenticitatea și creativitatea. ,

Ea a evidențiat faptul că performanțele elevilor sunt adesea atribuite meritelor instituției și profesorilor, în timp ce eșecurile sunt puse în cârca elevilor.

„Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral.

Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”, a mai spus șefa de promoție.

„Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit!”

În încheierea discursului, Iulia a transmis un mesaj clar și puternic, subliniind că școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. 

„În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol!”, a spus eleva.

„Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”. Cu aceste cuvinte, Iulia a recunoscut eforturile și dedicarea acelor profesori care, în ciuda unui sistem deficitar, au reușit să inspire și să susțină elevii.

„Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”, a încheiat Iulia.

Video cu discursul Iuliei a devenit rapid viral pe rețelele sociale, adunând mii de vizualizări și comentarii. Mulți dintre cei care au urmărit discursul au lăudat curajul ei de a spune lucrurilor pe nume și de a aduce în discuție subiecte sensibile, dar importante. Alții au apreciat sinceritatea și autenticitatea mesajului ei, considerând că este nevoie de mai multe voci ca a ei pentru a produce o schimbare reală în educație.

Cu un mesaj puternic și sincer, Iulia a reușit să aducă în prim-plan problemele reale ale sistemului de învățământ și să inspire o discuție necesară despre nevoia de schimbare. Acțiunea ei curajoasă servește drept exemplu pentru toți cei care cred în puterea cuvintelor și în necesitatea de a vorbi deschis despre problemele care afectează comunitatea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

pixel