Semne că al tău copil are stima de sine scăzută
Data publicării:
Un sentiment sănătos de stimă de sine îi poate ajuta pe copii să facă față provocărilor inevitabile ale maturizării.

Dacă vă îngrijorează sentimentul de stimă de sine al copilului dumneavoastră, iată cum poți să-ți dai seama dacă al tău copil are această problemă:

Un copil sau un adolescent cu stimă de sine scăzută poate:


Să evite o sarcină sau o provocare fără să încerce. Acest lucru semnalează adesea o teamă de eșec sau un sentiment de neputință.

Să renunțe la scurt timp după ce a început un joc sau o sarcină, să renunțe la primul semn de frustrare.

Trișeze sau să mintă atunci când cred că vor pierde un joc sau se vor descurca prost.

Prezintă semne de regresie, comportându-se ca un copil sau foarte prostuț. Aceste tipuri de comportament invită la tachinări și porecle din partea altor copii, agravând problema.

Devin autoritari, autoritari sau inflexibili ca modalități de a ascunde sentimentele de inadecvare, frustrare sau neputință.

Inventează scuze ("Profesorul este prost") sau minimalizează importanța evenimentelor ("Oricum nu prea îmi place jocul acela"). Ei pot folosi acest tip de raționalizare pentru a da vina pe alții sau pe forțe externe.

Să aibă note în scădere sau mai puțin interes pentru activitățile obișnuite.

Se retrag din punct de vedere social, pierzând sau având mai puține contacte cu prietenii.

Experimentează stări de spirit schimbătoare, tristețe, plâns, izbucniri de furie, frustrare sau liniște.

Au dificultăți în a accepta fie laudele, fie criticile.

Devin excesiv de îngrijorați sau sensibili la părerile altora despre ei.

Par a fi puternic afectați de influența negativă a colegilor. Pot dezvolta atitudini și comportamente precum un dispreț față de școală. Este posibil să chiulească de la ore, să se poarte cu lipsă de respect, să fure sau să experimenteze cu tutun, alcool sau alte substanțe.

Modalități de a-i sprijini pe copiii cu stima scăzută

Petreceți timp cu copilul dumneavoastră. Găsiți activități pe care le puteți face împreună și care îl vor face să se simtă de succes. Alegeți activități care să fie și distractive, fără învingători și învinși. Participați la meciurile lor de fotbal și la recitalurile de muzică. Arătați-le că sunteți interesați de ei și de ceea ce realizează. Oferindu-i timp și energie copilului dumneavoastră, îi veți transmite un mesaj puternic de dragoste și acceptare.

Tratați-vă copilul ca pe o persoană importantă. Încurajați-l să se exprime, ascultați-l fără să-l judecați, acceptați-i sentimentele și tratați-l cu respect. Mesele în familie, chiar dacă este vorba de micul dejun la începutul zilei, oferă o ocazie de a vă asculta copilul.

Permiteți-i copilului dumneavoastră să ia decizii ori de câte ori este posibil și să își asume mai multă responsabilitate în viața sa. Arătați-i că aveți încredere în ei.

Construiți relații de familie apropiate și faceți-l pe copilul dumneavoastră să simtă că aduce o contribuție la unitatea familiei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Topul celor mai căutate meserii din lume

Cea mai bine plătită meserie din lume variază în...

Ce spun studiile despre copiii cu ochii verzi

Copiii cu ochii verzi sunt adesea percepuți ca fiind...

Sondaj: Tinerii sunt din ce în ce mai nefericiți

Raportul Good Childhood arată că foarte mulți tineri...



Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

pixel