„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Aproape toate viitoarele mămici, în special cele la prima sarcină, se întreabă dacă vor înțelege când gestația este cu adevărat la termen și când este timpul să meargă la spital.
De fapt, totul este foarte simplu și natural. Sunt, de fapt, câteva schimbări care anunță că micuțul este pe cale să sosească. Trebuie doar să înveți să-ți asculți corpul și să ai încredere în senzațiile pe care le simți.
Amintiți-vă, totuși, că fiecare caz și fiecare femeie este diferit: nu toate semnele se prezintă întotdeauna sau nu o fac întotdeauna într-un mod izbitor și standardizat.
Din acest motiv, în caz de îndoială, este mai bine să faceți un control suplimentar.
Contracțiile sunt unul dintre principalele semne că bebelușul este pe cale să se nască. Este posibil, însă, să fi început să le observi. Unele femei, de fapt, sunt supuse acestora încă din luna a șasea, a șaptea.
Cu excepția cazului în care există o naștere prematură, acestea sunt contracții „ Braxton-Hicks ”, cunoscute și sub denumirea de „contracții false”: o întărire, uneori abia perceptibilă, a abdomenului, care începe în general de sus și se extinde apoi în jos înainte de a dispărea complet.
Durează de la câteva secunde până la câteva minute și servește la pregătirea treptată a uterului pentru travaliu. De asemenea, este posibil să simțiți o ușoară tensiune în spate.
Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie nașterea, aceste manifestări devin adesea mai frecvente și mai regulate până când se transformă în contracții care declanșează travaliul propriu-zis.
Cum să înțelegi care sunt cele „adevărate”?
Dacă nu cresc în intensitate, apar și dispar, apărând în ritmuri neregulate, și nu sunt apropiate, aproape sigur este o alarmă falsă.
Dimpotrivă, când contracțiile sunt apropiate (la fiecare trei-patru minute), durează aproximativ un minut și își mențin aceeași intensitate, însoțite de dureri mai puternice, este timpul să mergi la spital.
Când înțelegi că nașterea este aproape? În zilele dinaintea nașterii, pe lângă contracții, s-ar putea să simți și unele dureri, dureri și spasme în partea inferioară a abdomenului și a coapselor, în partea inferioară a spatelui.
De obicei, aceste disconfort durează câteva momente, dar pot dura și mai mult. Uneori sunt frecvente, alteori mai rare. Înseamnă că corpul tău se pregătește pentru momentul pe care îl aștepți cu atâta trepidare.
În plus, în această fază s-ar putea să vă simțiți mai obosit decât de obicei și să aveți nevoie să vă opriți și să vă odihniți de mai multe ori în timpul zilei.
Diareea este un alt semn că copilul este pe cale să se nască. Dacă, așadar, ești aproape la termen și începi să ai episoade de dizenterie, este posibil ca în câteva zile să-l cunoști în sfârșit pe micuțul tău.
Acest simptom, care poate fi însoțit și de greață și/sau vărsături, este legat de transformările pe care corpul dumneavoastră a început să le pregătească pentru naștere.
În plus, poate fi un semn că bebelușul se canalizează și/sau se mișcă în jos, apăsând pe intestinele tale și că sistemul tău gastrointestinal a început o curățare spontană înainte de marele efort al nașterii.
În zilele premergătoare evenimentului fericit s-ar putea să simți și o nevoie mai frecventă decât de obicei de a face pipi: este o consecință a presiunii exercitate asupra vezicii urinare de către capul bebelușului în timp ce acesta coboară de-a lungul canalului de naștere și se pregătește să se nască.
Printre semnele că bebelușul este pe cale să se nască se numără și pierderea dopului mucos: o formațiune gelatinoasă care, ca un adevărat dop, a închis canalul cervical în timpul sarcinii, pentru a proteja copilul de bacteriile prezente în zona vaginală.
Cu toate acestea, trebuie să știți că scurgerea dopului trece adesea neobservată. În primul rând, pentru că este nedureros și apoi pentru că capacul este alb-opac sau chiar transparent: ai putea, așadar, să îl confunzi cu scurgeri.
În unele cazuri pot exista și urme de sânge: acestea se datorează aproape întotdeauna rupturii vaselor mici de sânge ale colului uterin care poate apărea în faza pregătitoare pentru naștere. Dacă, totuși, există o cantitate mare de sânge roșu aprins sau roșu închis, este mai bine să mergeți la spital.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.