Semne că ți-a lipsit iubirea în copilărie
Data publicării:
În copilărie trăim situații care marchează, într-o mare măsură, modul în care ne raportăm ca adulți, atât la lume, cât și la ceilalți și la noi înșine. 

Iar acest lucru provine, de asemenea, în mare măsură, din relația pe care principalii noștri îngrijitori au stabilit-o cu noi. De aici se dezvoltă diferitele tipuri de atașament.

Și există o situație foarte dureroasă pe care o trăiesc unele persoane, și anume lipsa iubirii și afecțiunii în copilărie (adică părinți reci, care nu satisfac nevoile emoționale ale copiilor lor).

Cum se traduce această lipsă de iubire trăită în copilărie, când ajungem adulți?

Citește și Cele trei trăsături ale părinților care sunt dominați de copiii lor. Experți: „Mofturi și crize fără sfârșit. Comportamentele lor contribuie la apariția acestor probleme!”

Dificultăți în a avea încredere în ceilalți

Sursa foto: nfreepik.com@freepik

Încă de mici, învățăm să avem încredere în cei din jurul nostru, în special în îngrijitorii noștri. Totuși, dacă în copilărie nu ai experimentat o iubire constantă și sigură, poate fi greu să ai încredere deplină în ceilalți când devii adult.

Poate că te vei regăsi fiind foarte prudent în relațiile tale, evitând să te arăți vulnerabil sau, dimpotrivă, te vei agăța prea mult de persoane, de teama că te vor abandona sau respinge.

Stima de sine scăzută sau lipsa de autoapreciere

Când un copil nu primește iubirea adecvată, poate internaliza ideea că nu merită să fie iubit. Această credință se rădăcinează în modul în care se percepe pe sine de-a lungul vieții sale.

Astfel, lipsa iubirii în copilărie poate duce la adulți cu o stimă de sine fragilă, care simt că nu merită ce e mai bun, că nu sunt suficient de buni sau că trebuie să 'merite' iubirea și acceptarea în permanență.

Frica (intensă) de abandon

Sursa foto: freepik.com@Silga Be

Vezi și Semnele care arată că ai limite care sunt dăunătoare copilului tău, potrivit unui psiholog

Unul dintre cele mai devastatoare efecte ale lipsei de iubire în copilărie este teama de abandon. Copiii care nu primesc iubire și atenție constantă pot dezvolta o teamă profundă că persoanele importante din viața lor îi vor părăsi.

Această teamă se poate manifesta la adulți care se agăță prea mult de relații (dependență emoțională), căutând în permanență semne că cei dragi nu îi vor părăsi.

Comportament evitat sau izolare emoțională

Pe de altă parte, unele persoane care nu au primit suficientă iubire în copilărie pot dezvolta o atitudine defensivă față de iubire. Ele pot evita să se deschidă emoțional, fiind convinse că relațiile autentice sunt periculoase sau că iubirea genuină nu există.

Aceasta le poate determina să păstreze distanță emoțională față de ceilalți, chiar și față de cei care se preocupă cu adevărat pentru ele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel