Separarea gemenilor la școală: Corect sau greșit? Iată ce spune știința
Data publicării:
Unii profesori recomandă separarea gemenilor la școală. Ideea este de a oferi fiecărui copil posibilitatea de a acționa și de a se comporta independent.

Una dintre principalele preocupări ale părinților de gemeni este dacă să îi despartă sau nu la școală. Părinții de gemeni știu bine că gemenii pot avea personalități foarte diferite.

Personalitatea gemenilor este una dintre principalele calități care le permite să iasă în evidență, mai ales atunci când nu este ușor să o faci fizic. Din acest motiv, școlile iau uneori inițiativa de a-i separa, astfel încât unul să nu se simtă prea atașat de celălalt.

Dar este corect să separați gemenii la școală?

Adesea, unii consideră că cea mai bună decizie este ca gemenii să fie separați la școală. Chiar și profesorii sugerează separarea lor în clase diferite pentru a-și dezvolta mai ușor identitatea personală. Cu toate acestea, este greu de găsit un consens, deoarece mulți părinți se opun cu fermitate acestei idei.

Din anumite motive, specialiștii în educație consideră că gemenii, identici sau nu, au dreptul să-și dezvolte personalitatea separat.2. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-160504_92115500.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Mulți cred că, deși sunt gemeni, fiecare este o persoană cu propria identitate, care nu trebuie să depindă de celălalt pentru a învăța și a crește în ritmul său. Ideea este de a oferi fiecărui copil posibilitatea de a acționa și de a se comporta independent. Acest lucru se datorează faptului că, în general, gemenii tind să fie foarte apropiați, capabili să se sprijine reciproc pentru a desfășura orice activitate. 

Se pleacă de la premisa că dacă un copil geamăn se va simți mereu susținut și completat de fratele său, acesta va rezolva mai ușor problemele. În acest sens, specialiștii în educație cred că acest lucru îi va face mai vulnerabili atunci când vor trebui să se confrunte cu diverse situații mai dificile. Dacă se obișnuiește cu acest suport permanent din partea geamănului, atunci când va trebui să acționeze singur, pe cont propriu, va avea probleme.

3. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-5637816_10314000.jpg)

Foto: Rdne Stock Project/ Pexels

Scopul separării este de a contribui la dezvoltarea potențialului individual. Această teorie este aplicabilă și altor tipuri de legături, de exemplu veri, vecini sau prieteni.

Adică, orice copil care se bazează pe o anumită relație cu un alt copil din aceeași clasă trebuie să fie separat pentru a-l ajuta să fie independent. Cu toate acestea, știința consideră aceste idei ca fiind ipoteze arhaice fără fundament.

Despărțirea gemenilor poate fi dăunătoare conform științei

Mai mult decât o problemă a confortului familiei din cauza diferitelor programe și sarcini de acasă, separarea gemenilor la școală ar putea fi dăunătoare conform unor studii.

Din punct de vedere științific, nu există niciun argument care să spună că separarea gemenilor îi poate ajuta să-și dezvolte identitatea. Dimpotrivă, cercetările arată că studiul în aceeași clasă nu afectează deloc acest aspect.

Conform experienței experților, alți factori influențează gemenii în definirea personalității lor. În acest sens, experiențele lor de acasă și caracterul lor pot fi suficiente pentru a-și dezvolta identitatea la maximum.

4. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-5371473_97458100.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Studiu și rezultate

Universitatea din Wisconsin și Kings College au furnizat o serie de date care explică cât de dăunătoare poate fi separarea gemenilor la școală. Cercetările din 2004, efectuate pe peste 800 de perechi de gemeni au dat rezultate uimitoare.

Setul de gemeni despărțiți de primul an de școală, la vârsta de cinci ani, a avut o cantitate mai mare de probleme comportamentale și emoționale. Păreau nesiguri, speriați și chiar triști.

Gemenii care nu fuseseră niciodată separați au avut mai puține probleme decât cei anteriori, inclusiv mai puține probleme de învățare.

La rândul lor, gemenii despărțiți după șapte ani au avut probleme de a învăța să citească și probleme de comportament chiar mai mari decât cei care nu fuseseră niciodată separați.

Alte studii dezvăluie că la începutul carierei școlare, gemenii suferă mai mult de stres, așa că nu ar trebui să fie separați de cineva atât de important pentru ei. 

Concluzii

Este indicat să țineți cont de nevoile individuale, deoarece unii gemeni sunt mai apropiați decât alții. Mai mult, vârsta la care sunt despărțiți sau dacă sunt identici sau nu poate fi decisivă în luarea acestei decizii. 

În unele cazuri, separarea poate fi necesară și favorabilă, în timp ce în altele poate fi traumatizantă. Din acest motiv, este important să consultați un expert.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel