Sfântul Ilie. Numele românilor care sunt sărbătorite pe 20 iulie: Lista completă pentru femei și bărbați
Data publicării:
La mulți ani de Sfântul Ilie! Aproape 145.000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica.

Numele "Ilie" este de origine ebraică și are o semnificație profundă și religioasă. Derivat din numele ebraic "Eliyahu",  Ilie înseamnă "Domnul este Dumnezeul meu" sau "Dumnezeul meu este Domnul".

Numele Iliei este cunoscut din Vechiul Testament al Bibliei, fiind purtat de profetul Ilie, unul dintre cei mai importanți și respectați profeți ai lui Dumnezeu. Ilie a fost cunoscut pentru minunile sale și pentru lupta sa împotriva idolatriei în Israel.

Semnificația numelui

"Eli" înseamnă "Dumnezeul meu", iar "Yahu", o formă prescurtată a numelui "Yahweh" sau "Iahve", numele sacru al lui Dumnezeu în iudaism. Astfel, numele Ilie simbolizează recunoașterea suveranității și autorității lui Dumnezeu.

Derivatele numelui Ilie

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 102.481 bărbaţi şi 42.343 femei care poartă prenumele Ilie sau derivate ale acestuia.

Dintre bărbaţii sărbătoriţi la data de 20 iulie cei mai mulţi au prenumele Ilie - 88.501.

La bărbaţi se mai întâlnesc prenumele derivate Eliade - 236 de persoane, Elias - 6.793, Elie - 45, Elis - 975, Ilia - 444, Iliev - 4, Ilieş - 85, Iliuş - 14, Iliuţă - 3.447, Lică - 1.937.

Cele mai multe femei a căror onomastică este sâmbătă poartă numele Ilinca - 28.150.

Mai sunt întâlnite prenumele Eliana - 1.375, Elis - 577, Ilia - 188, Iliana - 3.088, Ilincuţa/Ilincuta - 83, Iliuţa - 394, Lia - 6.904, Lica - 1.584. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Eveniment

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel