Sfat pentru părinți: Cum să vorbiți copiilor despre război
Data actualizării:
Data publicării:
Copii nu sunt izolați astfel încât să nu audă despre ceea ce se întâmplă în lume și sunt expuși diferitelor imagini ale războiului.

Psihologii și pedagogii susțin că este necesar să le spunem copiilor adevărul despre cele mai delicate probleme de familie, precum doliu sau despărțiri, același lucru ar trebui să fie valabil și pentru probleme delicate precum războiul.

Cum să explici războiul copiilor

În primul rând, nu trebuie să uităm să lăsăm spațiul potrivit pentru emoții, care pot fi și foarte puternice atunci când vine vorba de o temă precum războiul.

Emoțiile copiilor, cum ar fi teama că anumite lucruri s-ar putea întâmpla și membrilor familiei lor, trebuie să fie limitate și nu amplificate.

1. Încercați să înțelegeți ce știe deja copilul și ce simte

Alegeți un moment al zilei în care puteți aborda în mod natural evenimentele curente, cum ar fi în timpul unei mese. Înainte de a vorbi despre conflict, întreabă copilul ce știe deja și ce simte. 

Unii copii sunt prost informați și nu au niciun interes să vorbească despre asta – înclinația lor trebuie respectată. 

Alții, poate, sunt îngrijorați, dar nu arată. Cu copiii mai mici poate fi util să desenezi sau să te joci și apoi să inițiezi o discuție despre asta.

Profitați de ocazie pentru a-l asigura pe micuț și a infirma informațiile false pe care le-a găsit pe internet sau le-a auzit de la prieteni. 

2. Ia în serios sentimentele copilului tău

Nu toți copiii răspund bine la acest flux constant de imagini și titluri înfiorătoare. 

Cei mici, de exemplu, s-ar putea să nu reușească să distingă între imaginile pe care le văd pe ecran și viața lor reală, crezând deci că se află într-o situație de pericol imediat.

În cazul copiilor mai mari, este posibil ca aceștia să fi citit câteva articole tulburătoare pe rețelele de socializare și să se teamă de o escaladare a luptei. 

Este important să nu minimizați preocupările copilului. Asigurați-l, spunându-i că sentimentele pe care le are sunt complet naturale. Arătați-i că ascultați acordându-i toată atenția și asigurați-l că vă poate vorbi oricând.

3. Aveți o conversație liniștită, potrivită vârstei sale

Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă în lume. În același timp, adulții au responsabilitatea de a-i proteja de rău. Când vorbiți, folosiți un limbaj adecvat vârstei și observați întotdeauna reacțiile lui.

Nu uita niciodată că copiii sunt extrem de sensibili, așa că încercați să vorbiți calm și să acordați atenție limbajului corpului. 

Asigurați-l pe copil că este ferit de orice pericol și că întreaga lume lucrează pentru a pune capăt conflictului și a proclama pacea.  

4. Evitați generalizarea

Din păcate, conflictele generează adesea ură față de străini, față de o altă națiune. Când vorbiți cu un copil, evitați să faceți comentarii generale despre grupuri de populație sau anumite naționalități.

În schimb, profitați de ocazie pentru a trezi un sentiment de compasiune, de exemplu față de familiile care trebuie să-și părăsească patria.

Chiar dacă un conflict are loc la mare distanță de noi, acesta poate fi cauza unor acte discriminatorii la adresa vecinului. 

5. Valorificați poveștile pozitive

Este important ca cei mici să înțeleagă că oamenii se ajută între ei prin gesturi curajoase și amabile. Căutați știri pozitive, cum ar fi oameni care îi ajută pe cei aflați în nevoie sau tineri care cer pace.

Întrebați copiii dacă ar dori să participe la un miting pentru pace. Ar putea picta un panou publicitar sau să scrie o poezie pentru pace.

De asemenea, puteți participa împreună cu aceștia la o inițiativă locală de strângere de donații.

8. Încheiați conversația cu atenție 

Pe măsură ce conversația se apropie de sfârșit, ar trebui să observați starea de spirit a copilului. Încercați să-i evaluați nivelul de frică, de exemplu concentrându-vă pe limbajul corpului sau pe respirație. Luați în considerare, de asemenea, dacă copilul își folosește inflexiunea obișnuită atunci când vorbește. 

Amintește-i că poate veni oricând la tine, dacă este îngrijorat, are întrebări sau dorește doar să vorbească.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: comunicare  copii  razboi 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel