Sfaturi pentru a evita întârzierea la școală
Data publicării:
A ajunge la școală   la timp poate fi o provocare imposibilă din cauza lenei, crizelor de furie sau lipsei de planificare. Descoperiți câteva sfaturi pentru a rezolva această problemă.

A  duce copii la scoală la timp poate fi o provocare, mai ales când sunt foarte mici. Un capriciu brusc, un mic dejun care durează mai mult decât era de așteptat, un copil leneș și somnoros, care se plimbă din greu prin fiecare activitate cu încetinitorul. Există multe circumstanțe care pot determina copiii să întârzie la școală.

Cu toate acestea, o planificare adecvată este crucială pentru ca această situație să se repete cât mai puțin posibil.

Punctualitatea este o calitate foarte necesară și apreciată în multe domenii ale vieții. Dacă ajungem târziu îi lipsim de respect pe cei care ne așteaptă, ratăm oportunități și ne construim o reputație de iresponsabilitate.

Prin urmare, este esențial să insuflați această valoare copiilor încă de la o vârstă fragedă. Dar, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să ținem cont de o serie de linii directoare pe care vi le arătăm mai jos.

Sfaturi pentru a evita întârzierea la școală

Dinamica și liniile directoare de urmat pot varia în funcție de vârsta minorilor. Copiii mai mici au nevoie de mai multă supraveghere a unui adult; în cazul adolescenților, punctualitatea va depinde în mare măsură de abilitățile lor organizatorice.

Cu toate acestea, stabilirea unui set de obiceiuri poate contribui în mare măsură la prevenirea ca fiecare dimineață să devină o cursă contra cronometru.

1.Ghiozdan și teme gata

Dimineața nu este un moment potrivit pentru a face temele din ziua respectivă sau pentru a pregăti o lucrare sau un proiect de adus la clasă. Cel mai bine este să aveți aceste sarcini finalizate înainte de a merge la culcare cu o noapte înainte.

Asigurați-vă că copilul dumneavoastră își împachetează un rucsac cu cărți și rechizite necesare pentru ziua următoare, haine (în cazul în care trebuie să se schimbe) și, dacă este posibil, prânzul. 

2. Pregătește-ți hainele cu o seară înainte

Alegerea hainelor este unul dintre aspectele care generează cele mai multe întârzieri în fiecare dimineață.

Nu numai la adolescenți (care acordă o mare importanță imaginii lor); copiii mici cărora li se permite să aleagă ținuta pot rătăci mult timp înainte de a alege sau de a insista asupra unei opțiuni nepotrivite. Pot exista și conflicte nesfârșite sau crize de furie.

Pentru a evita ca acest lucru să întârzie la școală, obișnuiește-i să-și pregătească hainele cu o zi înainte. Astfel nu vor trebui să se gândească și vor economisi minute prețioase care pot face diferența.

2. Foto: Free... (sfaturi-pentru-a-evita-intarzierea-la-scoala-2_80807200.jpg)

3. Odihnă suficientă

Când copiii se trezesc revigorați și energici, întreaga dinamică a dimineții se desfășoară mult mai lin. Somnul insuficient le afectează performanțele academice și, în plus, le poate îngreuna să se trezească și că fiecare temă pentru acasă durează mult mai mult decât este necesar.

Așadar, încercați să vă asigurați că dorm suficient în funcție de vârsta lor și să îi împiedicați să aibă dispozitive electronice în dormitor noaptea, pentru a evita insomnia și posibilele distrageri.

4. Obiceiuri și rutine

Rutina este una dintre cele mai bune modalități de a-i determina pe copii să-și termine temele la timp, deoarece astfel știu întotdeauna ce pas urmează după cel anterior.

Pentru a vă asigura că comportamentele sunt automatizate, este important să stabiliți o rutină care se repetă în fiecare dimineață; de exemplu: ridică-te, ia micul dejun, spală-te, îmbracă-te, ia-ți rucsacul și ieși.

5. O marjă rezonabilă

Indiferent cât de bună este planificarea, evenimentele neașteptate pot apărea întotdeauna. Din acest motiv este recomandat să aveți întotdeauna o anumită marjă, de exemplu cu aproximativ 15 minute mai mult decât planul inițial.

Dacă estimezi că va dura o oră și jumătate de când copilul tău se trezește până când ajunge la școală, trezește-l cu 45 de minute mai devreme.

6. Motivați copiii să nu întârzie la școală

În cele din urmă, putem folosi motivația în loc să recurgem la amenințări sau presiuni constante. De exemplu, îi poți spune copilului că dacă este gata la timp poate vedea desenele pentru o vreme înainte de a pleca sau poți merge în parcul de lângă școală cu câteva minute înainte de a intra în clasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel