Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Toți copiii mint câteodată, dar minciuna poate deveni un obicei prost, atunci când reprezintă o încercare a copilului de a scăpa de o responsabilitate sau de o sancțiune binemeritată. De aceea este foarte important ca părinţii să-și învețe micuții să nu mai mintă.
Dan Cruceru, cunoscut în spațiul online ca Taticool, a fost invitat în emisiunea „Vorbește lumea”, de pe ProTV, acolo unde a dezvăluit care sunt cele mai importante sfaturi pentru a-i determina pe copii să nu te mintă.
„Stabilește o legătură de încredere - Odată ce ai reușit asta, vei avea un copil foarte deschis către tine. Legătura de încredere creșe odată cu timpul petrecut cu copilul și ești deschis față de el. Atunci el poate veni la tine să îți spună lucrurile și dacă tu nu-l enervezi, dacă nu îl pedepsești supradimensionat, atunci lucrurile se vor îmbunătăți pe zi ce trece.
Tu, ca părinte, trebuie să fii un exemplu de onestitate - Asta înseamnă cu nu trebuie să faci promisiuni copilului, de care nu poți să te ții, nu amăgi copilul, nu îi spune că îi dai ceva ca să nu mai plângă și după ce se potolește nu te ți de promisiune.
Nu judeca! - Se întâmplă ca al tău copil să aibă o tristețe în suflet, care poate ție ți se pare o prostie, dar el vine și îți spune. Tu, atunci u trebuie să îl judeci, ci să-l asculți cu atenție și să-i apreciezi onestitatea. Este foarte important să simtă că ești acolo pentru el și că îl asculți, chiar dacă ție ți se pare o prostie sau ești prea obosit.Fă-ți timp să îl asculți, chiar dacă vine la tine să îți spună că a făcut o trăsnaie.
Trebuie să vorbim și despre consecințe, pentru că noi avem un istoric. Este foarte important să îi spui copilului că și tu ai făcut acele trăsnăi și să înțeleagă că ai supraviețuit și că ai înțeles din greșelile respective, că ai învățat că minciunile au consecințe.
Trebuie să stabiliți regulile foarte clare - Trebuie să îi spui copilului ce comportamente nu se acceptă sub nicio formă. De exemplu, să fure. Se întâmplă ca unii copii sau chiar adolescenți să bage mâna în geanta mamei și să își ia niște bani. Astfel de lucruri nu sunt tolerabile și trebuie clar precizate și să aibă inclusiv pedepse, pe măsura faptelor.
Plecând de la aceste sfaturi, trebuie să creați o legătură de încredere cu copilul, astfel încât, chiar dacă face o trăsnaie, chiar dacă ia o notă proastă, vine și spune și împreună căutați soluții. ”, a spus Dan Cruceru.
Dan Cruceru a dezvăluit și motivele principale pentru care copiii încep să mintă.
„Copiii mint cam din același motive pentru care mințim și noi. Pe deoparte, mint pentru a ne testa limitele și pentru a vedea cum reacționăm. Poate că el nu realizează că minte, dar vrea să vadă cum reacționezi. De asemenea, mint atunci când vor să ne atragă atenția. De exemplu, un copil când nu are o relație cu tatăl, pentru că este foarte mult timp plecat, începe să inventeze tot felul de povești despre tatăl lui, în colectivul lui. Mai mint atunci când vor să impresioneze. Odată ce copilul crește în cercul lui de prieteni vor să pară altfel și atunci inventează lucruri. Un alt motiv pentru care copiii mint este acela că vor să se ferească de pedepse”, a mai spus Dan Cruceru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Utilizarea TikTok-ului este...