Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău
Data publicării:
Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești singur. 

Fie că te contrazici cu partenerul tău despre diferite opțiuni sau te stresezi între „Sara” și „Sarah”, alegerea unui nume pentru bebeluș poate fi un proces distractiv, dar și frustrant.

Citește și Nume pentru bebeluși inspirate de iarnă: pline de semnificație și farmec

Mulți părinți se simt blocați atunci când vine vorba de alegerea numelui copilului – iar opțiunile nenumărate nu fac lucrurile mai ușoare. Pentru a găsi inspirație în alegerea numelui potrivit, aruncă o privire pe sfaturile de mai jos și alte aspecte de care să ții cont.

Ține-l în familie

SURSA FOTO: freepik.com@v.ivash

O metodă tradițională de a restrânge opțiunile este să alegi un nume din familie. De fapt, în unele culturi, este obișnuit să se folosească numele complet al tatălui, bunicului, mamei, bunicii, etc.

O modalitate de a onora ambele părți ale familiei este să alegi prenumele de la o parte a familiei și numele de mijloc de la cealaltă parte.

Citește și Te-ai născut de Crăciun? Iată ce înseamnă!

Alternativ, poți să numești copilul după un erou personal, cum ar fi o persoană dragă, o figură istorică sau o personalitate din cultura pop. Alege pe cineva care înseamnă ceva special pentru tine și care întruchipează trăsăturile pe care le dorești pentru micuțul tău.


Alegerea unui nume pentru copil care are rădăcini în istoria ta personală poate adăuga un sentiment de identitate și semnificație. Încearcă „Claude” dacă provii dintr-o lungă linie de strămoși francezi;

„Freya” pentru a aduce un omagiu rădăcinilor scandinave;

sau „Ashanti”, un nume de origine africană care înseamnă „recunoștință”.

În plus, nu te limita doar la cultura ta – mulți părinți descoperă acum nume frumoase și interesante pentru bebeluși dintr-o gamă largă de origini etnice și istorice. (Un exemplu: Suri Cruise are un nume persan care înseamnă „trandafir roșu”).

Ia în considerare păstrarea numelui privat

Persoanele dragi vor întreba cu siguranță dacă te-ai gândit la numele copilului înainte de nașterea acestuia. Dacă ești entuziasmat să împărtășești numele copilului, fă-o cu încredere, dar nu te simți obligat să o faci dacă nu vrei.

Numele de bebeluși pot fi foarte subiective și sunt bazate pe gusturile personale – uită-te doar la numele unice ale copiilor vedetelor – dar asta nu înseamnă că o opțiune este mai bună decât alta.

Adesea, cei dragi pot comenta, oferi sfaturi nesolicitate sau încerca să-ți schimbe părerea. Dar dacă ești mulțumit de numele copilului sau de opțiunile de nume, asta este cu adevărat important.

Nu este nicio problemă să păstrezi numele privat și poate chiar să folosești un nume de înlocuire pentru a evita toate acele întrebări până la marele eveniment al nașterii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Află câți copii are cea mai mare familie din lume!

Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...

Iată prenumele feminine cele mai rare care încep cu litera K

Aceste 10 prenume care încep cu litera K, atribuite de...

Câți români își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Ion

Astză, 7 ianuarie, este zi de mare sărbătoare - Sântul...

Mesaje şi urări de „La mulţi ani” de Sfântul Ion

Sfântul Ion este sărbătorit pe 7 ianuarie în calendarul...



Cele mai noi articole

Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți și copii, și-a prezentat concluziile / FOTO: freepik.com @syda_productions

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți-copii, și-a prezentat concluziile

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente / Foto: Freepik.com@shurkin_son

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente

pixel