Sfaturi pentru părinții care dorm puțin și prost de la un expert în somn
Data publicării:
Cunoscutul specialist în somn dr. Gonzalo Pin Arboledas a oferit câteva sfaturi valoroase pentru părinții care se confruntă cu probleme de somn.

Dr. Arboledas a declarat că „supermama” și „supertata” nu există. Această afirmație vine din experiența sa vastă în lucrul cu părinții și copiii cu dificultăți de somn. El subliniază că primul pas important pentru părinții care se confruntă cu probleme de somn și totuși doresc să își educe copiii într-un mod pozitiv este să se deconecteze.

În loc să folosească termenul „odihnă”, care poate părea inaccesibil pentru părinții cu copii mici, Dr. Arboledas sugerează că este esențial să recâștigi energie. El înțelege că pentru cei care se luptă cu nopți nedormite din cauza copiilor, ideea de odihnă poate părea un vis neîmplinit.

Specialistul în somn argumentează că lipsa somnului afectează capacitatea de a fi un părinte pozitiv. El remarcă că atunci când un adult nu doarme suficient și nu se odihnește corespunzător, abilitatea sa de a fi prezent și empatic față de copil este grav afectată.

Specialist în somn: „Există o condiție esențială!”

Dr. Pin Arboledas le oferă părinților care se confruntă cu lipsa de somn un sfat practic: să încerce să se relaxeze și să se bucure de o cină liniștită, fără prezența copiilor, atâta timp cât circumstanțele permit acest lucru (de exemplu, dacă au bunici în apropiere care pot să îi supravegheze pe cei mici).

Cu toate acestea, există o condiție esențială pentru această cină, potrivit doctorului Arboledas: „este interzis să discuți despre copilul tău”, spune el. În schimb, el încurajează părinții să discute despre ceea ce își doresc pentru ei înșiși, în afara rolului de părinți. „Trebuie să-ți reîncarci bateriile pentru a fi pregătit să te ocupi de provocările de zi cu zi”, subliniază expertul în somn. 

Dacă acest plan este imposibil?

Dacă planul inițial pare imposibil de realizat, există situații în care este dificil să te gândești măcar la o cină liniștită fără copii aproape de casă. Poate fi cazul în care nu există bunici disponibili sau persoane calificate pentru a-i supraveghea pe cei mici, iar angajarea unei bone este o opțiune nerealistă sau inaccesibilă.

În astfel de cazuri, când nu mai poți face față stresului și oboselii acumulate din cauza sarcinilor de creștere și a lipsei de somn, sfatul oferit de dr. Pin Arboledas este să încerci să găsești măcar puțin timp pentru tine, chiar și într-o formă mai scurtă. „Dacă nu există opțiuni viabile, încearcă să ieși măcar la o plimbare sau să petreci timp cu prietenii după ce termini de lucrat o oră sau chiar o oră și jumătate”, sugerează medicul pediatru specializat în somn. Este important să găsești modalități de a-ți încărca bateriile și de a-ți menține sănătatea mentală și emoțională, chiar și în situațiile cele mai dificile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui! / FOTO: freepik.com @ simonova1407

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!

pixel