Sfaturi prețioase de la un neuropsiholog pentru a ajuta copilul să învețe
Data publicării:
Învățarea este dificilă pentru toți copiii la început.

Ținerea minte a unui poem poate părea imposibilă. Dar există trucuri care îi pot ajuta să își memoreze lecțiile mai bine. La urma urmei, învățarea și reținerea sunt procese utile pe tot parcursul vieții.

Neuropsihologul Mathieu Hainselin a împărtășit 6 sfaturi extrem de eficiente pentru o memorie deosebită în podcastul Tout sur la mémoire, găzduit de Setti Dali.

Citește și Faci „prea multe” pentru copilul tău? „Această supra-îngrijire creează dependență emoțională și limitează încrederea celui mic”

Sfaturi de la un specialist

SURSA FOTO: freepik@freepik

Pentru a învăța, trebuie să îți iei timp

Nu are rost să încerci să îți faci copilul să memoreze un capitol întreg cu o zi înainte de testul de istorie. Cel mai bine este să aloci timp în fiecare seară pentru învățare și să parcurgi materialul în bucăți mici, într-un ritm constant.

Verifică-le cunoștințele regulat

Cea mai bună metodă de a întări memoria copilului este să folosești instrumente precum fișe de revizuire, cartonașe de învățare etc.

Pe măsură ce le parcurg, vor reaminti de ce această sau acea informație este scrisă, ceea ce îi va ajuta să o rețină în timp. Aceasta se numește „revizuire activă”.

Lucrează în grup

Efectul grupului este stimulativ pentru copii. În funcție de vârsta acestora, poate fi necesar un adult pentru a-i ajuta să rămână concentrați.

 

Vezi și Trucul scandinav de 15 minute care îl ajută pe copilul tău să adoarmă mai repede

Dar lucrul în grup ajută clar la motivarea elevilor, iar fiecare poate beneficia de sprijinul celorlalți. Pot să își pună întrebări, să le explice celor care nu au înțeles... Pentru copii, este mult mai puțin stresant și mai plăcut.

Tehnica paginii albe

SURSA FOTO: Freepik.com@uryupinanadezhda

Dă-i copilului o foaie de hârtie și un stilou și roagă-l să scrie tot ce își amintește. Împreună veți putea obține o imagine clară a materiilor pe care le-a stăpânit cu adevărat și a celor care mai necesită puțin efort.

Învață folosind toate tipurile de memorie

Unii copii au memorie vizuală, alții auditivă. Așadar, de-a lungul timpului, va trebui să descoperi ce funcționează cel mai bine pentru micuțul tău. Recitarea cu voce tare, ascultarea explicațiilor tale, discutarea subiectului, scrisul... sunt toate modalități de învățare.

Potrivit lui Mathieu Hainselin, cea mai bună metodă este să folosești mai multe canale senzoriale simultan: ascultare, citire, scriere, vorbire sau mișcare. Și da, unii copii au nevoie să sară pe un trambulină pentru a putea înregistra corect lecțiile.

Fii creativ

Oricare tehnică mnemotehnică este bună. Acestea sunt deosebit de eficiente pentru a reține un concept pe termen lung. Fie că este vorba de un cântec, o poveste, o imagine mentală sau orice altceva, aceste tehnici te forțează să fii creativ.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

Psiholog Stanford: „Abilitatea nr. 1 care îi va diferenția pe copiii de succes de cei care vor eșua în viață, în secolului XXI!” Majoritatea părinților o neglijează! / FOTO: freepik.com @master1305plus

Psiholog Stanford: „Abilitatea nr. 1 care îi va diferenția pe copiii de succes de cei care vor eșua în viață, în secolului XXI!” Majoritatea părinților o neglijează!

Cele 11 comportamente ale părinților ce îl frânează pe copil să fie independent și rezilient. Psihologi: „Îi dau încontinuu mesajul că nu e capabil să se descurce” / FOTO: freepik.com @kocamir

Cele 11 comportamente ale părinților ce îl frânează pe copil să fie independent și rezilient. Psihologi: „Îi dau încontinuu mesajul că nu e capabil să se descurce”

pixel