Sfaturi prețioase înainte de examenul de Bacalaureat. Profesor Ionela Aionesă: „Nu amâna sarcina grea, începe mereu cu ce e mai greu”
Data actualizării:
Data publicării:
Emoțiile examenului de Bacalaureat au început pentru elevii din clasa a XII-a.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Părinți și Pitici, Ionela Lăcrămioara Aionesă, profesor în cadrul Liceului „Dimitrie Cantemir” din orașul Darabani, județul Botoșani, a oferit câteva sfaturi pentru elevii care urmează să susțină examenul de Bacalaureat.

„Bacalaureatul, final de școală obligatorie. Cine nu așteaptă cu înfrigurare să scape de liceu, dar regretă prietenii, distracțiile, primele simpatii sau iubiri? Cine nu vrea să vadă cum va fi viața ,,de după liceu” și să vadă în ce măsură notele de la bacalaureat îl vor ajuta la admitere?

În cazul în care bacalaureatul nu are nimic de-a face cu admiterea, este doar un examen la care scrii cât să-l iei, fără emoții și exces de efort. Sigur, școala românească egalizează subiectele, dar nu și șansele sau potențialul elevilor, căci la limba română mulți elevi de profil real de la liceul teoretic au același subiect ca cei de la profilurile tehnologice, fără ca numărul de ore la disciplină să fie același.

Despre elevii cu cerințe educaționale speciale a căror lucrare nu este marcată nicicum, deși au deficiențe de văz, motorii, auditive și psihologice, nu se discută în învățământ, dar baremul prevede scrisul lizibil, încadrarea în pagină drept criterii de evaluare. Aceste criterii sunt, uneori, imposibil de atins de un elev care are asemenea probleme de sănătate.

Însă, scopul articolului nu este acela de a ne plânge de ceea ce nu avem, ci acela de a înțelege cum să gestionăm ceea ce avem. De aceea, sintetizez două atitudini în fața examenului de bacalaureat, sesiunea iulie 2024: ce să facem și ce să nu facem înainte de examen”, ne spune Ionela Aionesă.

CE SĂ NU FACI ÎNAINTE DE EXAMEN

1.Nu întreba ,,Oare... ce ne dă la bac?”.  Întrebarea consumă timp valoros din pregătire, profesorii nu știu dinaintea probei ce se dă, iar pe internet sunt doar probabilități. Ai putea să –ți canalizezi relaxarea spre sport sau muzică, spre recitirea unor informații, dar  nu...nu visa cu ochii deschiși, sperând că realitatea se va modela după visul tău.

2. Nu amâna sarcina grea, începe mereu cu ce e mai greu. Ai avantajul că ești odihnit atunci când începi munca, deci ai cea mai bună capacitate de asimilare.

3. Nu te gândi că nu înțelegi. Sigur, creierul depune rezistență la efort, fie pentru că nu e antrenat, fie pentru că deja e obosit de la atâta antrenament. Însă, repetarea acestei sentințe îi fixează un mesaj, o autosugestie.

4.Nu fi nepăsător. Știu că sunt și alte sesiuni pentru bacalaureat, însă nu are rost să prelungești stresul sau să-ți strici vacanța. Pe când ceilalți vor petrece, tu te vei gândi la  sesiunea de vară.

5. Nu accepta calea ușoară. Nu accepta să-ți scrie altcineva cererea de înscriere, să îți dea subiecte rezolvate, să copiezi de la vecinul.

6. Nu te gândi să preiei un eseu, că să-l înveți pe de rost. Din cauza emoției și oboselii, poți uita totul. Mă întreb, de asemenea, dacă lucrarea unui elev poate fi scanată în locul alteia din greșeală. Acesta e motivul pentru care ...nu uita să-ți pui o notă orientativă, realizată pe baza baremului, în momentul în care ieși din sala de examen.

7.Nu uita că greșelile  de punctuație, ortografie, lizibilitatea  reprezintă aproximativ un sfert din punctaj. Nimeni nu le va trece cu vederea.

8. Nu te lăsa distras de calculator,  telefon, ieșiri....Fii disciplinat!

9. Nu ezita să faci contestație dacă rezultatul pe care-l așteptai ar fi fost mult mai mare decât nota primită. Nu te descuraja dacă în dreptul tău la bacalaureat nu scrie ADMIS. Gândește-te că vine destul de repede a doua sesiune și, de data aceasta, ai deja o experiență. Învață din ea, nu deplânge un eșec, pierzând prea mult timp și prea multe lacrimi.

10. Nu te bucura și nu te relaxa foarte tare dacă ai luat bacalaureatul. Oricum, te așteaptă admiterea, o serie de întrebări cu privire la viitorul tău, care cu greu va mai putea fi schimbat de acum înainte. Vreo 20 % dintre oameni se apucă de vreo reconversie profesională după absolvirea primei facultăți. Totuși, am văzut oameni care au făcut și două reconversii și, slavă Domnului!, sunt foarte buni în ceea ce fac!

CE SĂ FACI ÎNAINTE DE EXAMEN?

1. Pregătirea trebuie să fie constantă. În general, profesorul îți spune care conținuturi sunt în programa de bacalaureat pe parcursul studierii operelor.

2. Solicită ajutorul, în sensul că poți merge la pregătiri pentru bacalaureat, realizate de profesori înaintea examenului. Cine are dreptate: CHAT GBT sau profesorul ? Verifică informația din mai multe surse de încredere, întrucât cearta/divagațiile sau nelămuririle consumă timp. Fă-ți scheme cu detaliile importante care trebuie să apară în incipit, cuprins și încheiere.

3. Fă-ți un portofoliu de lucru, cu citate, tipuri de eseuri, fișe de lectură și subiecte rezolvate. Să știi care este lista cu concepte de specialitate pe care să le folosești adecvat pentru fiecare operă!

4. Repetitio este mater studiorum, iar ce nu repeți se uită!

5. Claritatea, precizia, corectitudinea în gândire, folosirea unor termeni de specialitate duc la diferențierea unei lucrări mediocre de una foarte bună.

6. O hidratare suficientă, odihnă consecventă de 7- 8 ore de somn și atitudine pozitivă pot fi factori care îți asigură concentrarea.

7. Nu uita, bacalaureatul e doar o etapă la care ai face bine să dai tot ce poți. Nu de alta, dar media poate conta la admitere. Însă, dacă tot te stresezi, ai face bine să știi că, privind în perspectivă, nu ai motiv. Examenele de la Universitate vor fi mai solicitante decât Bacalaureatul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel