Singurele 6 lucruri de care au nevoie copiii de 2 ani pentru a fi fericiți, potrivit unui celebru neuropsiholog
Data publicării:
Uneori este ușor să confundați nevoile copiilor cu mofturile. Vă arătăm care sunt singurele 6 lucruri de care au nevoie copiii de 2 ani, potrivit unui celebru neuropsiholog. 

Neuropsihologul Álvaro Bilbao, cunoscut expert în dezvoltarea copilului, a identificat șase elemente esențiale de care copiii de doi ani au nevoie pentru a fi fericiți. Într-o lume în care nevoile copiilor pot fi adesea confundate cu mofturile lor, Bilbao aduce în prim-plan aceste aspecte fundamentale, indiferent de stilul parental adoptat. Prin înțelegerea și aplicarea acestor principii, părinții pot contribui semnificativ la dezvoltarea armonioasă a micuților.

Citește și Spune al câtelea copil al familiei eşti ca să-ţi spun cine ești! Ordinea nașterii are un impact semnificativ asupra personalității micuților

De ce au nevoie copiii de 2 ani? Singurele 6 lucruri ca ei să fie fericiți

2. Singurele ... (singurele-6-lucruri-de-care-au-nevoie-copiii-de-2-ani-pentru-a-fi-fericiti--potrivit-unui-celebru-neuropsiholog-2_14854900.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh

După cum am menționat, și urmând viziunea lui Álvaro Bilbao, există 6 elemente esențiale pentru a garanta fericirea și dezvoltarea corectă a copiilor de 2 ani.

1. Libertatea

Fără îndoială, libertatea este prima și cea mai esențială nevoie. Trebuie să ne amintim că la 2 ani copiii sunt foarte curioși și învață prin experiență. Din acest motiv, și mereu în medii sigure, trebuie să le lăsăm o mică marjă. Același lucru este valabil și când vine vorba de decizii: copiii de 2 ani pot lua deja decizii mici. Făcând acest pas, îi va învăța responsabilitatea și, în același timp, vor putea începe să înfrunte consecințele acțiunilor lor. Dar, ca întotdeauna, totul trebuie să se desfășoare în medii controlate și sub supravegherea unui adult.

2. Suport

Copiii vor greși: ni se întâmplă tuturor și ei nu sunt altfel. Deși ni se poate părea că lucrurile nu îi afectează sau că nu sunt atât de importante pentru ei, realitatea este foarte diferită. Pentru a înțelege copiii trebuie să ne punem la locul lor: când eram de vârsta lor, ce simțeam și ce ne îngrijora? Crescând, pierdem din vedere ceea ce odată ni se părea important. În acest sens, copiii au nevoie de sprijin deplin din partea părinților, atât atunci când își validează emoțiile, dar și când experimentează.

3. Odihnă

Odihna este vitală pentru toată lumea, iar copiii nu fac excepție. Indiferent de câtă energie au, copiii au nevoie să se odihnească pentru a putea interioriza ceea ce au învățat. Ei trebuie să-și odihnească creierul pentru ca acesta să poată continua să funcționeze și să se dezvolte. Prin urmare, este necesar să urmărim diagramele de somn ale copiilor și să ne asigurăm că copiii noștri dorm suficient. În plus, pentru a promova odihna, rutinele sunt esențiale.

4. Limite

Limitele, precum rutinele, oferă securitate copiilor și, prin urmare, sunt cele mai necesare. În funcție de stilul parental pe care îl adoptăm, acestea vor fi mai mult sau mai puțin stricte. Dar ceea ce este clar este că micuții au nevoie de ele. În acest fel, își vor găsi locul în lume, în familia care îi iubește și îi ajută să crească. Sunt primii pași către ordine, responsabilitate și gândire critică. În plus, aceste limite ajută la o mai bună organizare a familiei, lucru care îi va face ăi pe cei mici s= se simt= mai bine și să crească într-un mediu pozitiv și sănătos. Paradoxal, ceea ce le place cel mai puțin este ceea ce au nevoie cel mai mult.

5. Înțelegerea


Copiii de 2 ani au încă dificultăți în identificarea și gestionarea emoțiilor. În acest sens, părinții trebuie să fie conștienți de ei și să fie înțelegători cu ei. Când fac crize de furie, nu ar trebui să o luăm personal. Dimpotrivă: vor să învețe, să se simtă liberi și să facă la fel ca adulții, lucru care nu se va întâmpla pentru că nu au maturitatea pentru asta. Totuși, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că aceste limitări îi pot duce la situații explozive: crizele de furie despre care am vorbit. În acest caz, va fi inutil să-i certați sau să-i pedepsiți. Cel mai bun lucru este să-i înțelegem, să le arătăm sprijinul nostru și să le oferim alternative.


6. Dragoste

Dragostea este forța care poate face totul și nu poate lipsi din viața copilului. Dacă dorim ca micuții noștri să crească sănătoși, stabili din punct de vedere emoțional și cu o perspectivă pozitivă asupra vieții și asupra lumii din jurul lor, ar trebui să vadă asta acasă. Totul începe de acasă. Dacă creștem copii din dragoste, vom crea și vom cultiva un atașament sigur. Acest atașament este tocmai ceea ce au nevoie cei mici pentru o dezvoltare sănătoasă și completă.

Vezi și „A da un telefon mobil unui copil este ca și cum ai lăsa pe cineva fără permis să conducă un Ferrari”. Avertismentul unui specialist în protecția datelor

Timpul: un element esențial alături de cele șase nevoi menționate

Îți oferim un element în plus de care au nevoie copiii: timpul. 

Expertul Álvaro Bilbao subliniază importanța acordată timpului de calitate în relația cu copiii. A petrece timp cu copiii nu doar că întărește legătura emoțională, dar oferă și oportunități de învățare și creștere. În aceste momente, părinții pot fi ghizii și modele pentru copii, îi pot încuraja să-și dezvolte abilitățile sociale și intelectuale, și să construiască încredere în sine.

Timpul petrecut cu copiii nu trebuie să fie complex sau costisitor. Poate fi la fel de simplu ca și citirea unei povești înainte de culcare, jocul în parc sau pregătirea unei prăjituri împreună. Important este să acorzi atenție și să te implici autentic în activitățile lor. Aceste momente vor crea amintiri prețioase și le vor arăta copiilor că sunt importanți și iubiți.

Este important să ne amintim că timpul trece rapid și copiii cresc într-un ritm accelerat. Prin urmare, timpul petrecut cu ei ar trebui să fie o prioritate în viața noastră. În cele din urmă, copiii nu-și vor aminti lucrurile materiale pe care le-am cumpărat pentru ei, ci vor păstra amintiri ale momentelor speciale pe care le-am petrecut împreună.

Așadar, oferind copiilor noștri timpul nostru prețios, le oferim un cadru de iubire, susținere și înțelegere, care îi va ajuta să se dezvolte în adulți echilibrați și împliniți. Timpul petrecut alături de copiii noștri este un dar neprețuit pe care îl putem oferi și care va avea un impact de durată în viețile lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  copii 2 ani  copil 2 ani  neuropsiholog  parinti  psiholog 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel