Nu-i mai spune „împarte jucăriile și cu ceilalți copii!” Afirmațiile dovedite care îl ajută să fie generos, fără presiune, conform unui psiholog
Mulți părinți își doresc ca cei mici să nu cedeze în fața fiecărei dificultăți. Însă, uneori, este greu să pui bazele educaționale potrivite pentru a dezvolta această trăsătură de caracter.
Așa cum subliniază și experții de la CNBC, copiii care nu renunță au un element comun: speranța. Această mentalitate joacă un rol decisiv în viața lor.
Cercetările arată că speranța contribuie la reducerea anxietății și a depresiei în rândul copiilor. În plus, copiii optimiști se simt mai bine în pielea lor și abordează provocările cu mai multă încredere și seninătate. Iar asta îi ajută să se dezvolte frumos.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Specialiștii spun că totul începe acasă, prin evitarea pesimismului. Părinții sunt primele modele pentru copii. Dacă ești adesea pesimist, copilul va învăța același tip de gândire.
Pesimismul îl poate face pe copil să adopte, încă de mic, o perspectivă negativă asupra vieții. Iar asta îl va împiedica să-și dorească să depună efort și îl poate face să renunțe ușor la orice provocare.
De aceea, este important să profiți de fiecare ocazie pentru a-i arăta copilului tău cât de puternic este optimismul. Optimismul este, de fapt, combustibilul care îl va ajuta să meargă mai departe chiar și atunci când lucrurile devin dificile.
SURSA FOTO: freepik.com @fxquadro
Pentru a încuraja optimismul copilului tău, îl poți ajuta să folosească expresii simple, asemănătoare unor mantre.
De exemplu, îi poți sugera fraze precum: „Totul trece”, „Nimic nu este de netrecut”, „Voi trece peste asta” sau „Va fi bine”.
Aceste propoziții scurte și clare pot avea un efect puternic. Poate chiar îți amintești o expresie care te-a ajutat personal într-un moment dificil și pe care acum o poți transmite copilului tău.
Ar fi o ocazie minunată să-i povestești despre o experiență din viața ta, în care această mantră te-a ajutat să păstrezi o atitudine pozitivă.
Pe lângă aceste expresii de încurajare, poți introduce și afirmații care îi consolidează încrederea în propriile abilități sau în trăsăturile sale de caracter.
Astfel, copilul tău va învăța să privească provocările cu mai multă încredere și optimism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum poți preveni o criză de...