„Societatea oboselii”. Mamele, în special, trăiesc epuizate. Este posibil să eviți burnout-ul? Interviu cu un cercetător în psihobiologie
Data publicării:
Oamenii trăiesc într-o societate agitată și epuizantă, caracterizată de un ritm frenetic și o lipsă de timp pentru a gândi și reflecta. Această realitate a fost definită de filozoful sud-coreean Byung-Chul Han ca fiind „societatea oboselii” , în care distragerile, proiectele infinite și multitasking-ul au devenit un mod de viață comun.

Dorința de a scăpa de această epuizare a dus la o creștere a așteptărilor pentru vacanțe și momente de relaxare. Cu toate acestea, odată ce vacanța se încheie, majoritatea oamenilor se întorc la aceeași rutină extenuantă. Așadar, apare întrebarea dacă există vreo posibilitate de a îmbunătăți această situație.

Ernesto Tarragón Cros, profesor în psihologie și cercetător principal al grupului „Psihobiologie fundamentală și aplicată (PSICOBIOFUN)” al UNIR (Universidad Internacional de La Rioja), a analizat această problemă, într-un interviu pentru abc.es, și a încercat să găsească soluții.

Citește și „Creierul este construit o singură dată și asta se întâmplă în primii ani de viață”. Un psiholog explică de ce este necesar să stimulăm copiii mici

Societatea oboselii: indivizii sunt împinși să fie mereu productivi și să se motiveze

2. -imagine fara descriere- (societatea-oboselii--mamele--in-special--traiesc-epuizate--este-posibil-sa-eviti-burnout-ul-interviu-cu-un-cercetator-in-psihobiologie-2_86352100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @creativeart

Ce este societatea oboselii?

Ernesto Tarragón Cros: Societatea oboselii este un concept introdus de filosoful sud-coreean-german Byung-Chul Han pentru a descrie societățile contemporane, cu accent pe cele din lumea occidentală și marcate de capitalismul neoliberal. Potrivit teoriei lui Han, aceste societăți au trecut de la modele tradiționale, bazate pe disciplină și control, la modele moderne, bazate pe realizări, productivitate și competiție. În cadrul acestei societăți, indivizii sunt împinși să fie mereu productivi și să se motiveze pe ei înșiși. Autoritatea nu mai vine din exterior, ci este internalizată, iar cerințele și presiunile sunt autoimpuse. Acest fenomen se datorează unei supraîncărcări de informații, cu distrageri constante, proiecte în nesfârșit și cerințe multiple, care au devenit norma vieții cotidiene.

Societatea oboselii încurajează o obsesie pentru succes și pozitivitate, determinându-ne să devenim cetățeni epuizați, cu resurse energetice limitate. Oamenii se simt adesea copleșiți de ritmul frenetic al vieții și nu mai au timp să gândească sau să reflecteze profund asupra propriei existențe. Această epocă de oboseală este caracterizată și de dorința continuă de evadare și relaxare prin intermediul vacanțelor și momentelor de respiro, dar odată întorși la rutina cotidiană, epuizarea revine în mod constant.

Este posibil să inversăm această situație?

Ernesto Tarragón Cros: Este posibil atâta timp cât se acceptă situația și se propune o schimbare structurală, profundă, care presupune părăsirea unui model productiv și hiperconsumerist și prioritizarea valorilor precum odihna, contemplația și conexiunile umane, deasupra productivității și competitivității feroce.

Ce putem face pentru a o preveni?

Ernesto Tarragón Cros: Fiecare individ poate alege să facă un exercițiu profund de auto-reflecție și să se întrebe în ce măsură face parte dintr-un angrenaj de producție în care propria bunăstare și securitate nu sunt o prioritate, ci, în schimb, eforturile sale contribuie în mod disproporționat la îmbogățirea celor privilegiați, în schimbul unui salariu adesea injust.

Ce este efectul multitasking și cum are impactul acesta?

Ernesto Tarragón Cros: Multitasking-ul nu este un efect, este un comportament. Practic, este capacitatea de a efectua mai multe sarcini simultan. Cu ani în urmă se credea că diferitele sarcini concurente ar putea fi efectuate cu un nivel similar de performanță. Se știe că nu este așa. Toate sarcinile care nu sunt automatizate necesită resurse de atenție. Și aceste resurse sunt limitate. Aceasta înseamnă că precizia cu care efectuez o sarcină scade în mod necesar precizia din celelalte sarcini.

 

„Trebuie să prioritizați. Nu poți face totul”

 

3. -imagine fara descriere- (societatea-oboselii--mamele--in-special--traiesc-epuizate--este-posibil-sa-eviti-burnout-ul-interviu-cu-un-cercetator-in-psihobiologie-3_57457200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro

Este posibil să ne dedicăm timp nouă înșine?

Ernesto Tarragón Cros: Clar. Dar trebuie să prioritizați. Nu poți face totul. Dacă cineva dorește timp pentru sine, trebuie să-l prioritizeze. Ideal ar fi ca oamenii să țină cont de importanța de a-și dedica timp pentru sine.

Mamele, în special, trăiesc epuizate. Ele petrec toată ziua făcând lucruri: când nu au grijă de copii, lucrează sau au grijă de casă. Sunt mamele sortite să trăiască veșnic obosite? Cum să evite această situație?

Ernesto Tarragón Cros: Nu, desigur. Dar din nou, este nevoie de o schimbare structurală. Situația poate fi abordată prin crearea unei societăți mai puțin patriarhală, mai egalitară, care revizuiește rolurile de gen și nu impune sarcini oamenilor doar pentru că sunt femei.

Acum că este vara, e timpul să nu mai fim atât de obosiți, măcar în vacanță. Cum obținem asta?

Ernesto Tarragón Cros: Creierul înțelege când suntem sau nu activi. Vacanțele nu sunt sinonime cu odihna. Trebuie să te opresti. Fiecare persoană este diferită. Personal, ceea ce voi face este să dezinstalez aplicația de e-mail de pe mobil, să elimin toate alarmele, să-mi iau teancul de benzi desenate și să ascult ce îmi cere corpul în orice moment. Înconjoară-te de oameni pe care îi apreciezi cât mai mult și nu măsura timpul. Ceea ce aș recomanda tuturor este să profitați de orice ocazie pentru a râde în hohote.

Vezi și Cel mai bun consultant financiar din Europa, sfaturi pentru părinți: „Trebuie să vorbești cu copiii despre bani, ca să nu repete aceleași greșeli ca ale voastre”

 

„Trebuie să îți faci timp”

 

Trăim epuizați. Ne petrecem viața lucrând în afara casei, acasă, având grijă de noi, făcând cumpărături... Toate sunt necesare. Și viața pare că nu ne mai dă nimic înapoi. Viața este despre asta (și despre așteptarea vacanței)?

Ernesto Tarragón Cros: Aceasta este o întrebare la care nu a primit răspuns nimeni în 1.000 de ani de filozofie. Părerea mea este că viața este o chestiune de priorități. Și trebuie să faceți un exercițiu de reflecție pentru a afla care sunt acele priorități și să le dedicați în mod activ timp. Trăiești o singură dată! Timpul nu se întoarce. Când murim, s-a terminat. Și este păcat să crezi că ultimul gând înainte de a stinge luminile este „am trăit prea puțin”.

Cum să schimbi viața pentru a nu trăi epuizat?

Ernesto Tarragón Cros: Încă o dată, ceva funcționează pentru fiecare persoană în parte pentru că suntem diferiți cu toții. Dar, ca regulă generală, trebuie să îți faci timp și să încetinești ritmul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri
Tagurile articolului: epuizare  epuizare parentala  interviu  oboseala  parinti  parinti si pitici  societate 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel