Spălături nazale preventive, când sunt cu adevărat utile la copii
Data publicării:
Există un sezon al nasului înfundat? Răspunsul este NU. Faptul că locuiești într-o zonă urbană precum și petrecerea mai multor ore pe zi în medii închise contribuie - și nu puțin - la producerea nasului înfundat.

Răceala și congestia căilor aeriene superioare sunt, prin urmare, adesea datorate obstrucțiilor de la micropraf, iar secrețiile pot provoca dificultăți de respirație. 

Spălaturile nazale preventive sunt o practică foarte răspândită, dar pentru ce grupe de vârstă și în ce condiții sunt cu adevărat eficiente?

Nasul: primul mecanism de apărare

Pe lângă activitățile respiratorii și olfactive, nasul garantează purificarea, umidificarea și încălzirea aerului inspirat în timp ce cavitățile nazale constituie primul filtru al căilor respiratorii datorită mucoasei nazale respiratorii, care la rândul ei constă dintr-un strat superficial dotat din celule ciliate.

În epiteliul respirator, adică suprafața internă a nasului pe care se află cilii, prima reținere  a agenților externi are loc  prin mucus.

Acesta, din nou, este mutat din cilii nazali spre gât, astfel încât aceste deșeuri să poată fi eliminate și expulzate corect din organism. Frigul, fumatul pasiv dacă vorbim de copii, și infecțiile virale afectează negativ activitatea mucoaselor și, de aceea, poate fi recomandat pentru cei mici spălături nazale simple și minim invazive.

Ce sunt spălaturile nazale preventive?

Spălaturile nazale cu soluție fiziologică sunt utile pentru îndepărtarea secrețiilor, prafului, alergenilor și produselor de poluare, care obstrucționează căile aeriene superioare, cauzând dificultăți respiratorii.

În acest fel se pot menține mucoasele (și funcționarea acestora) în condiții optime. Igiena nazală corectă ar trebui să devină, mai ales pentru unele categorii de copii, un obicei bun, precum spălatul pe dinți.

În sfârșit, restabilirea funcției de apărare a nasului prin această practică are sens mai ales dacă locuiești într-o zonă poluată sau dacă suferi de alergii. De fapt, spălarea servește și la reducerea cantității de alergeni care intră în contact cu mucoasa respiratorie. 

Pentru cine este utilă practica spălării nazale preventive?

Menținerea nasului curat este cu siguranță utilă persoanelor care trăiesc în situații de risc și în care există o concentrație mai mare de viruși și bacterii, gândiți-vă doar la frecvența zilnică la creșă, grădiniță sau școală. Cine nu suferă de alergii, trăiește în medii mai sănătoase și nu petrece multe ore în încăperi închise, dar poate să nu aibă nevoie de curățare constantă: în special la nou-născuți, luarea în considerare a spălării nazale ca formă de prevenire nu este decisivă și este mai degrabă recomandabilă doar în prezența unui nas înfundat , la copii după vârsta de șase ani și la adulți, practica nu este deosebit de utilă dacă nu sunteți alergic sau răcit. 

Spălături nazale: ce dispozitive să folosiți în scop preventiv?

Există diverse strategii care pot fi adoptate pentru a curăța nasul celor mici.

- În prima lună de viață a bebelușului se preferă folosirea flacoaneler cu ser fiziologic steril de unică folosință, pentru a evita orice risc. Nou-născutul stă întins pe spate, cu capul înclinat și soluția salină este introdusă în nara superioară, îndreptând jetul spre ureche.

- De la vârsta de 6 luni se poate folosi seringa și sunt disponibile adaptoare care nebulizează lichidul. Soluția salină trebuie să intre printr-o nară și să iasă prin cealaltă pentru a se asigura că ajunge în nazofaringe. Dacă bebelușul poate fi ținut în brațe, este mai bine să-l poziționați cu capul mai jos decât planul umerilor.

- Recipientele pulverizatoare, în schimb, necesită mai multe precauții: în primul rând pentru că lichidul distribuit este frecvent rece și în al doilea rând pentru că jetul ar putea fi prea puternic pentru cel mic. Volumul de soluție salină depinde de vârsta copilului.

- Nu la aspiratoare. Nu există dovezi ale eficienței aspiratorului nazal pentru copii. Acesta poate irita mucoasa și este ineficient pentru îndepărtarea secrețiilor din nazofaringe.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: imunitate  mucus  nas  spalari nazale 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel