Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?
Data publicării:
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la convingerea greșită că are legătură cu un regim alimentar destinat iubirii de cuplu. Totuși, nu are nimic de-a face cu acest lucru. 

„Dieta iubirii este un mod de a face referire la dieta pe care trebuie să o urmeze o mamă care alăptează un bebeluș cu alergie la proteina laptelui de vacă”, explică Dr. Rosa Maria Merlos, pediatru și consultant certificat IBCLC în lactație la Spitalul Vithas Valencia 9 de Octubre.

Denumirea curiosă a acestei diete provine din faptul că „reprezintă un act de iubire al mamei, deoarece aceasta renunță la o mulțime de alimente pe care poate și le-ar dori, având în vedere că proteina din lapte se află în multe produse cotidiene”, explică Miriam Maiquez, asistentă în maternitate și pediatrie și colaboratoare la Doctoralia.

Citește și Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

„Este un sacrificiu, deoarece trebuie să excludă multe alimente din dieta sa, dar datorită acestui fapt, bebelușul va fi bine și va continua să primească cel mai bun aliment, adică laptele matern”, adaugă Dr. Merlos, pentru Hola.com.

În mod concret, dieta iubirii presupune ca mama care alăptează să elimine consumul de lactate (lapte, brânză, iaurturi, unt și orice produs care conține proteină din lapte).

Care este utilitatea dietei iubirii?

Întrebată despre utilitatea modificării dietei mamei care alăptează pentru a preveni dezvoltarea unor alergii la anumite substanțe nutritive în cazul bebelușului, pediatra răspunde că „nu este necesar să se facă schimbări drastice pentru a preveni alergiile la un bebeluș”; este suficient ca mama să urmeze o alimentație echilibrată și sănătoasă.

O situație diferită apare atunci când se descoperă că bebelușul este alergic la proteina din laptele de vacă. În acest caz, atunci când bebelușul este hrănit cu lapte matern, este esențial ca mama să își modifice dieta.

Potrivit lui Maiquez, acest lucru nu doar că este util, dar este absolut necesar, deoarece tot ce consumă mama va ajunge și la bebeluș.

Atât ea, cât și doamna doctor recomandă ca, în lipsa unui diagnostic clar de alergie la lactat în cazul bebelușului, mama să urmeze o dietă echilibrată.

Simptomele cele mai frecvente ale alergiei la proteina din laptele de vacă la sugari

Doctor Merlos enumeră simptomele cele mai frecvente ale sugarii alergici la proteina din laptele de vacă:

Probleme gastrointestinale: vărsături, diaree sau scaune cu sânge, dureri abdominale.

„Acestea pot cauza iritabilitate sau plâns excesiv (din cauza disconfortului abdominal) și lipsa unei creșteri adecvate în greutate (deoarece laptele nu este digerat corespunzător)”.

Simptome cutanate: eczeme, urticarie.

Simptome respiratorii: congestie nazală și secreții excesive, dificultăți de respirație sau tuse persistentă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym

3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi / FOTO: freepik.com @daria_tykhonenko

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

pixel