Stimulează inteligența copilului tău cu metoda Feuerstein
Data publicării:
Știm cu toții că inteligența la ființe umane nu este înnăscută, ci trebuie predată și stimulată încă de la naștere. Aflați cum să vă ajutați copilul să stimuleze inteligența în fiecare zi, conform Metodei Feuerstein.

După ani de cercetări, Reuven Feuerstein confirmă că inteligența nu este doar înnăscută, ci poate fi și predată. De aici a luat naștere Metoda Feuerstein, pentru dezvoltarea potențialului de învățare al copiilor.

Iată câteva sugestii pe care fiecare părinte le poate aplica în viața de zi cu zi pentru a-și îmbunătăți abilitățile copilului și pentru a-și scoate talentele la lumină.

Pentru că tocmai în gesturile zilnice trebuie să putem profita de oportunitățile infinite de a îmbogăți viața copiilor noștri cu gânduri, cunoștințe, emoții și amintiri.

Metoda Feuerstein: predarea atenției

Este extrem de important să-ți privești copilul în ochi în timp ce el sau ea vorbește cu tine. Studiile arată că inteligența fluidă, adică inteligența care îți permite să găsești soluții creative, depinde de capacitatea ta de atenție.

Și atenția se învață. O mamă îl poate învăța pe micuț atenția, privindu-i în ochi în timp ce îi vorbește și fiind foarte aproape de el încă de la naștere.

Chiar și atunci când vrem să vorbim sau să explicăm ceva copilului nostru, este important să îi captăm atenția. În primul rând trebuie să ne punem la nivelul lui, să-l privim în ochi și să ne anunțăm atenția. De exemplu, „Acum vreau să vă spun ceva important...”. Numai în acest fel este posibil să-și exercite atenția și să încurajeze memorarea regulii.

Metoda Feuerstein: motivați-l să se exprime prin cuvinte

Predarea limbajului unui copil îi oferă instrumentul indispensabil pentru a putea experimenta cele mai înalte niveluri de abstractizare a gândirii. De la o vârstă foarte fragedă, obișnuiește-ți copilul să se exprime prin cuvinte și nu cu plâns.

Așadar, dacă copilul plânge pentru că își dorește ceva, în loc să-l satisfaci imediat, trebuie să încerci să-l încurajezi să vorbească.

2. Fotografie... (pexels-vitaly-gariev-20459070_09942200.jpg)

Fotografie de la Vitaly Gariev/Pexels

Metoda Feuerstein: dacă greșește, nu-l corectați în public

Dacă copilul dvs. face o greșeală, este în regulă să o corectați, dar nu în public, deoarece s-ar simți umilit și ar putea pierde dorința de a comunica. Prin urmare, este bine să aștepți momentul să fii singur, luându-l deoparte și explicându-i cu blândețe unde a greșit. Și amintește-i mereu de îmbunătățirile sale.

Dacă, de exemplu, a pronunțat greșit un cuvânt, spune-i cum să-l spună corect și apoi adaugă: „Îți amintești când nu puteai să spui „televizor” și acum îl spui corect...”. Subliniind succesul anterior, el nu își va pierde încrederea în sine.

Lasă-l să se joace să se prefacă

Imaginația copiilor noștri este excepțională. De câte ori ați auzit copiii voștri inventând și interpretând personaje abstracte. Lasă-i să joace aceste tipuri de jocuri cât mai mult posibil. A te îmbrăca și a te da a fi altcineva promovează dezvoltarea gândirii abstracte, a empatiei, a inteligenței emoționale și stimulează creativitatea.

3. Fotografie... (pexels-vitaly-gariev-20459068_59668700.jpg)

Fotografie de la Vitaly Gariev/Pexels

Din păcate, astăzi, cu nebunia pentru așa-numitele „jocuri inteligente”, copilăria este jefuită. Chiar dacă sunt concepute pentru creativitatea celor mici, de multe ori le lipsesc cele mai prețioase caracteristici: spontaneitate, complexitate și imprevizibilitate.

Atribuiți mici, sarcini zilnice

Dându-i copilului responsabilitatea de a trebui să îndeplinească o sarcină în mod autonom și continuu, memoria se exercită și este primul pas către dezvoltarea gândirii abstracte.

Ascultă-i poveștile fără să-l întrerupi

Dacă copilul tău îți spune ceva despre ziua lui și se exprimă prost în timp ce face asta, nu ar trebui să-l întrerupi pentru a-l corecta. În acest fel el va pierde firul conversației și comunicarea ta se va termina acolo. 

Nu trebuie să reprimăm copiii în spontaneitatea lor expresivă, mai ales când spun ceva care îi atinge emoțional.

4. Fotografie... (pexels-vitaly-gariev-20459077_95723400.jpg)

Fotografie de la Vitaly Gariev/Pexels

Lasă-l să facă ceva singur ori de câte ori îți cere

Chiar dacă durează mai mult, sunt neglijenți sau fac mizerie, lăsați-vă copiii să o facă singuri ori de câte ori vă cer. De exemplu, să te îmbraci sau să te ajute cu treburile casnice. Au o mare capacitate de observare și imitație, instrumente formidabile de dezvoltare intelectuală și capacitate de concentrare.

Dacă îi înlocuiești mereu în a face lucruri, nu numai că nu vor învăța, dar se vor simți subevaluați și își vor pierde încrederea în abilitățile lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel