Studiu: Copiii care dorm mai puțin de orele recomandate ar putea avea o dezvoltare cognitivă mai scăzută
Data publicării:
A dormi bine și a avea un somn odihnitor este important pentru oricine, dar pentru copii este esențial, deoarece o odihnă bună este direct legată de dezvoltarea cognitivă a copilului.

Dacă știam deja că somnul și odihna sunt importante pentru bunăstarea corpului și a minții noastre, pentru copii pare să fie și mai important. Un studiu recent, realizat de Universitatea din Maryland (SUA), a publicat că micuții de vârstă școlară, în special, din prima copilărie, care dorm mai puțin de nouă ore ar putea avea o dezvoltare cognitivă mai scăzută.

Aceste alterări ale creierului, menționate în studiu, sunt legate de memorie, inteligență și bunăstare, și pot duce la probleme de sănătate mintală la copii, cum ar fi anxietatea sau depresia. Dar, înainte de a începe să ne îngrijorăm dacă copiii noștri nu dorm suficient, vom analiza cum este somnul copiilor și ce ar trebui să facem pentru a-l îmbunătăți, dacă este cazul, cu ajutorul Alica Marqués, expertă în somnul copiilor.

Pentru a înțelege mai bine, bebelușii au 4 faze de somn, începând cu vârsta de 6 luni, foarte apropiate de cele ale adulților. Diferența este că ciclurile lor de somn sunt de 45 de minute, în timp ce ale noastre sunt de 90. Conform expertului, „studiile arată că hormonul de creștere este secretat în timpul somnului și atinge cel mai înalt vârf în timpul fazei 3 a somnului, numită somnul cu undă lentă profundă. Mai mult, atunci când dormim, se realizează o serie de conexiuni neuronale care, în cazul somnului foarte fragmentat cu multe treziri, nu pot fi realizate în mod optim. Acest lucru afectează dezvoltarea cognitivă și capacitatea creierului de a consolida tot ceea ce s-a învățat în timpul zilei și toată memoria dobândită”.

Cât de mult poate fi afectată copilăria de un somn agitat?


Până la vârsta de 3 ani, bebelușii intră în categoria „somnului nesănătos”, deoarece este normal să se trezească de mai multe ori pe noapte din diverse motive: foame (până la 6 luni), coșmaruri sau nevoia de sprijin pentru a lega un ciclu de somn de altul. Cu toate acestea, experții susțin că somnul evoluează și că, între 3 și 5 ani, ar trebui să se stabilizeze. La această vârstă, copilul ar trebui să poată dormi mai multe ore consecutive pe timp de noapte (cunoscut sub numele de „noapte întinsă”), asigurându-și astfel un somn corect și odihnitor.

Este important să stabilim obiceiuri bune de somn încă din primele luni de viață, deoarece un copil care nu doarme bine va continua să aibă dificultăți până în intervalul de vârstă menționat (3-5 ani). De ce este atât de important ca un copil să doarmă suficient? Expertul în somnul copiilor explică: „un copil care se trezește frecvent nu reușește să parcurgă cele 3 faze ale ciclurilor sale de somn și nici să lege un ciclu de altul. Menținerea acestor întreruperi continue în timp poate afecta dezvoltarea cognitivă, memoria sau dezvoltarea limbajului, de exemplu”. Este esențial să ne asigurăm că micuții noștri au parte de un somn liniștit și odihnitor pentru a-și sprijini creșterea și dezvoltarea în mod corespunzător.

Ce putem face pentru a-i ajuta să doarmă?

Pentru a începe, este esențial să cunoaștem orele de odihnă recomandate pentru copii în funcție de vârsta lor, iar pentru a ne orienta, iată un ghid util oferit de expert:

Săptămâna 0-1: Somn total recomandat - 16-20 ore

Săptămâna 2-3: Somn total recomandat - 15-18 ore

1-2 luni: Somn total recomandat - 14-17 ore

2-3 luni: Somn total recomandat - 14-16 ore

4-5 luni: Somn total recomandat - 14-16 ore

5-6 luni: Somn total recomandat - 14-16 ore

6-9 luni: Somn total recomandat - 15 ore

10-15 luni: Somn total recomandat - 14 ore

15-23 luni: Somn total recomandat - 13 ore și 30 de minute

2 ani: Somn total recomandat - 13 ore

3 ani: Somn total recomandat - 12 ore

4 ani: Somn total recomandat - 11 ore și 30 de minute

5 ani: Somn total recomandat - 11 ore

6 ani: Somn total recomandat - 10 ore și 30 de minute.

Al doilea pas esențial, potrivit specialistului în somn, constă în evaluarea tuturor variabilelor care pot influența somnul copilului, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Pentru a face acest lucru, trebuie să eliminăm posibilitatea oricăror factori medicali, senzoriali, emoționali sau comportamentali care ar putea afecta calitatea somnului micuțului nostru. Este important să abordăm această chestiune cu grijă pentru a le oferi copiilor noștri cele mai bune șanse de a avea un somn liniștit și odihnitor.

Dacă factorii care afectează somnul copilului nu sunt de natură comportamentală, este recomandat să căutăm ajutorul unui profesionist din domeniul sănătății adecvat, precum medic pediatru, psiholog pentru copii sau kinetoterapeut pediatru. Acești specialiști pot investiga și trata orice probleme de sănătate care pot influența calitatea somnului copilului.

În cazul în care variabilele comportamentale sunt implicate, procesul de îmbunătățire a somnului poate fi abordat prin stabilirea unor rutine și obiceiuri sănătoase, cu implicarea familiei, de obicei a părinților. Acest proces vizează îmbunătățirea calității somnului copilului mic și a tuturor celor implicați. Este important de subliniat că un copil care doarme prost poate avea un impact semnificativ asupra calității odihnei întregii familii. Așa cum spune un consilier de somn, „o familie cu un copil care doarme prost este o familie care nu se odihnește bine”. Prin urmare, luarea măsurilor adecvate pentru a îmbunătăți somnul copilului poate aduce beneficii pentru toată familia.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  parinti  somn  somn bebelus  somn copil  somnul copiilor 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel