Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Cercetătorii au analizat datele a 4.310 de indivizi, dintre care 2.147 erau mame și 2.163 erau tați. Concluziile studiului arată o corelație pozitivă între longevitatea taților și prezența fiicelor în viața lor. Mai precis, speranța medie de viață a taților cu fiice este cu 74 de săptămâni mai mare decât a celor care au doar fii.
Pe de altă parte, studiul a arătat că toți copiii, indiferent dacă sunt băieți sau fete, au un efect negativ asupra speranței de viață a mamelor. În ambele cazuri, speranța de viață a mamelor se reduce, spun cercetătorii.
SURSA FOTO: freepik.com @stocky01
Studiul se încadrează într-o serie de cercetări care susțin impactul pozitiv asupra părinților care au descendenți de sex feminin. În 2019, revista Behavioral Neuroscience a publicat un alt studiu care a arătat că părinții reacționează diferit dacă se joacă cu fetele sau băieții lor.
Cercetarea a relevat că părinții sunt mai receptivi la nevoile fetelor, exprimându-și emoțiile mai deschis atunci când au fiice. Jennifer Mascaro, cercetătoarea principală de la Universitatea Emory, a subliniat că tații cu fiice au răspuns mai des la plânsul sau solicitările copiilor lor decât tații cu fii.
Pe de altă parte, studiul a indicat că atunci când vine vorba de băieți, părinții se angajează în jocuri mai competitive și folosesc un limbaj diferit, legat de concepte precum succesul și realizările. Cercetătorii au atras atenția asupra influenței inconștiente a noțiunilor de gen asupra modului în care tratăm copiii chiar și în primii ani de viață.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea Emory și Universitatea Arizona au folosit date de la 52 de părinți cu copii mici, dintre care 30 aveau fii și 22 aveau fiice. Aceștia au fost echipați cu dispozitive electronice care înregistrau sunete timp de două zile, inclusiv interacțiunile lor cu copiii în timpul nopții. De asemenea, adulții au fost supuși scanărilor ale creierului prin rezonanță magnetică în timp ce priveau fotografii cu adulți necunoscuți, copii necunoscuți și proprii fii sau fiice în diverse stări emoționale.
Rezultatele au arătat că tații cu fiice aveau răspunsuri faciale fericite, reflectate în anumite zone ale creierului, care influențează aspecte precum procesarea vizuală și reglarea emoțiilor. Cu toate acestea, nu au fost identificate diferențe semnificative în reacțiile față de alte emoții, cum ar fi tristețea. Cercetarea a concluzionat că genul copilului influențează comportamentul, limbajul și funcția creierului părinților, aruncând lumina asupra complexității relației dintre părinți și copii.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...