STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun
Data publicării:
Magia Crăciunului este deja printre noi: lumini strălucitoare, colinde și iluzia unui bătrân darnic care împarte cadouri în întreaga lume. Dar ce se întâmplă când magia începe să dispară?

Conform diferitelor studii științifice, majoritatea copiilor descoperă adevărul despre Moș Crăciun și Cei Trei Magi la vârste destul de specifice. Totuși, această „trezire” nu este aceeași pentru toți, iar implicațiile sale depășesc pierderea unei tradiții de sărbătoare.

Într-un studiu din 1994, copii care nu mai credeau în Moș Crăciun au fost intervievați și s-a constatat că descoperirea adevărului avea loc, în medie, la vârsta de șapte ani.

Citește și Ce să vizionezi în timpul sărbătorilor: Conținut pentru întreaga familie

Un alt studiu mai recent, din 2024, realizat pe 48 de copii cu vârste între șase și cincisprezece ani, a stabilit că vârsta medie era de opt ani.

SURSA FOTO: freepik.com@asier_relampagoestudio

Din acest studiu, aproape jumătate dintre copii au manifestat emoții precum tristețea sau furia. Un număr similar a spus că se simțeau fericiți.

Această vârstă, opt ani, coincide cu un moment important în dezvoltarea cognitivă: apariția gândirii critice (și, conform cercetărilor, este în jurul vârstei de 12 ani când copiii pot distinge fantezia de realitate așa cum ar face-o un adult).

Pe măsură ce copiii încep să pună întrebări despre logica din spatele poveștilor – cum poate un singur om să viziteze milioane de case într-o singură noapte? – mitul începe să se clatine.

Dar cum află? Deși pentru unii această descoperire vine natural, alții o întâmpină după ce află de la prieteni, frați mai mari sau chiar din întâmplare, atunci când găsesc cadouri ascunse.

Reacțiile la aflarea adevărului variază enorm. Aproape jumătate dintre copii se simt triști, dezamăgiți sau chiar trădați, potrivit studiilor. Totuși, un număr similar trăiește emoții pozitive, precum ușurare – „cadourile nu depind de cât de cuminte ești!” – sau satisfacție că și-au confirmat suspiciunile.

Minciună sau adevărul?

Spunerea poveștilor despre Moș Crăciun ridică întrebări interesante despre etica educației. Unii părinți se întreabă dacă această „minciună albă” ar putea eroda încrederea copiilor în ei.

Potrivit psihologei și cercetătoarei Gail Heyman, multe familii folosesc minciuni pentru a controla comportamentul copiilor, o practică cunoscută sub denumirea de „educație prin minciuni”. Cercetările sale arată cât de frecventă este această practică.

În unul dintre studiile sale, a descoperit că patru din cinci părinți au recunoscut că au mințit pentru a influența comportamentul sau emoțiile copiilor lor.

Totuși, deși această abordare poate fi „eficientă” pe termen scurt, poate genera și consecințe negative pe termen lung în relațiile dintre părinți și copii (de fapt, ceea ce contează nu este neapărat „să spunem sau nu să spunem”, ci cum o facem, în ce context, abilitățile noastre, relația cu copiii, etc.).

Totuși, alții susțin că aceste povești fac parte din magia copilăriei și nu cauzează neapărat daune (din contră: hrănesc o iluzie care nu se va mai repeta). Și că, de fapt, nu este „o minciună propriu-zisă”. Oricum ar fi, ceea ce contează cu adevărat este cum și când comunicăm adevărul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel