Mama sau tata? De la cine moștenește copilul culoarea părului?
Adesea, părinții sunt...
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de prestigioasa Universitate din Cambridge, care a efectuat aproximativ cincizeci de rezonanțe magnetice la sugari pentru a studia creierele lor.
Potrivit studiului menționat, care a fost publicat în revista Biology of Sex Differences, creierele feminine au o cantitate mai mare de materie cenușie, în timp ce creierele masculine au o cantitate mai mare de materie albă.
Aceste diferențe, subliniază cercetătorii de la Centrul de Cercetare al Autismului din cadrul aceleași universități, sunt vizibile încă de la naștere.
Cercetătorii explică faptul că, deși diferențele sexuale la naștere au stârnit un mare interes științific și social, „se știe mai puțin despre faptul că creierul prezintă diferențe sexuale la naștere”.
De fapt, studiul condus de Centrul de Cercetare al Autismului al Universității din Cambridge este cel mai extins realizat până în prezent pentru a studia creierul nou-născuților în funcție de sex.
Intitulat „Diferențe sexuale în structura creierului uman la naștere”, studiul s-a concentrat în mod specific pe investigarea „diferențelor sexuale medii în structura cerebrală într-un eșantion mare de nou-născuți, la scurt timp după naștere”.
SURSA FOTO: Freepik.com@gstockstudio
Motivul, indică cercetătorii în studiul lor, este că studiul acestor diferențe „poate ajuta la înțelegerea modului în care factorii prenatali (de exemplu, nivelurile hormonale înainte de naștere) și factorii postnatali timpurii (de exemplu, expunerea la mediul senzorial și interacțiunile cu îngrijitorii) contribuie la formarea diferențelor sexuale în creier”.
În această lucrare, cercetătorii au studiat volumele cerebrale globale și regionale ale 514 nou-născuți. Toți aveau între 0 și 28 de zile de viață, dintre care 236 erau fete și 276 erau băieți.
Datele utilizate fac parte din proiectul Human Connectome, care este în curs de desfășurare. De asemenea, au evaluat interacțiunile între genuri și vârste cu scopul de a „investiga diferențele de gen în dezvoltarea cerebrală postnatală timpurie”.
SURSA FOTO: Freepik.com@master1305
În medie, nou-născuții băieți au un volum cerebral intracranian și total „semnificativ mai mare, chiar și după controlarea greutății la naștere”.
În acest punct, după ce s-a controlat greutatea la naștere, cercetarea adaugă în rezultatele sale că fetele nou-născute „au prezentat volume semnificativ mai mari de materie cenușie corticală totală, în timp ce băieții au prezentat volume mai mari de materie albă totală”.
Prin urmare, ne aflăm în fața unei descoperiri care pune la îndoială ceea ce știm despre dezvoltarea creierului copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Adesea, părinții sunt...
Cu toții putem deveni părinți...
Adesea, părinții sunt...
Dacă te gândești să îți continui studiile în afaceri,...
INSP a anunțat vineri primul caz de metapneumovirus...