STUDIU: Femeile sunt mai des stresate de parteneri decât de copii. Motivul
Data publicării:
Un studiu arată că bărbații sunt statistic mai predispuși să manifeste trăsături narcisice, ceea ce poate reprezenta o povară reală pentru partenerele lor și pentru viața de familie. 

După ce a analizat studiile privind genul și trăsăturile narcisiste, psihoterapeutul Carole Lambert a discutat în rubricile Psychology Today despre impactul educației patriarhale, în special asupra vieții de familie.

„Studiile despre narcisism și gen au arătat că bărbații sunt mai narcisiști decât femeile. Influența anumitor trăsături narcisiste contribuie la violența domestică. Este timpul să acordăm o atenție deosebită educației copiilor noștri, în special a băieților, pentru a dezvolta empatie, oferindu-le astfel o șansă mai mare de a avea relații mai sănătoase”, afirmă ea.

„Bărbații nu au voie să pară slabi”

Un studiu din 2015 a evidențiat faptul că un număr mai mare de bărbați au fost afectați de narcisism. Deși poate contribui la dezvoltarea unei bune stime de sine, narcisismul este extrem de dăunător pentru cei din jur.

Înainte de a deveni adulți narcisiști, unii bărbați sunt, încă din copilărie, încurajați să-și „îmbrace costumul de bărbat”, conform unei concepții patriarhale.

Această educație este foarte toxică și pentru ei: „Din păcate, băieții și bărbații sunt adesea obligați să-și reprime sentimentele de vulnerabilitate încă de la o vârstă foarte fragedă. Nu au voie să pară slabi.”

Parteneri care trebuie să își dezvolte empatia

Problemele legate de gestionarea emoțiilor și empatie la vârsta adultă pot proveni din obiceiul sistematic de a-și reprima emoțiile: „Reprimarea sentimentelor pentru a le face acceptabile creează o presiune enormă. În cele din urmă, furia poate apărea ca o reacție de apărare împotriva sentimentelor de vulnerabilitate care se manifestă în interior, dar nu sunt recunoscute sau exprimate.

Empatia reprezintă capacitatea de a înțelege emoțional ceea ce simt alții. Pentru a putea empatiza, trebuie să fim capabili să ne simțim propriile emoții și să le reglăm, astfel încât să fim prezenți emoțional pentru ceilalți.”

Psihoterapeutul subliniază că abilitatea de a experimenta propriile emoții și de a le înțelege pe cele ale celor din jur sunt esențiale pentru a avea relații sănătoase.

Lipsa exprimării emoționale și a empatiei poate avea un impact greu asupra partenerului de cuplu. Astfel, statistic, mamele pot fi mai stresate din cauza partenerilor lor, devenind supărate și instabile emoțional.

Când partenerul începe să lucreze la capacitatea sa de a-și regla și înțelege emoțiile, celălalt partener se simte mai împlinit, iar copiii au ceva de învățat.

„Părinții care își sprijină copiii contribuie, la rândul lor, la dezvoltarea empatiei acestora”, afirmă psihoterapeutul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel