STUDIU: Iată jocurile preferate de copii la vârsta de 2 ani, în funcție de faptul că au sau nu frați și surori
Data publicării:
La vârsta de doi ani, ce jocuri preferă fetițele și băieții? Un studiu realizat de Ined detaliază jocurile preferate ale copiilor și impactul pe care îl are prezența fraților și surorilor.

Studiul arată că încă din primul an, fetele și băieții au jucării diferențiate. Astfel, 81% dintre fetițe se joacă frecvent cu păpușile, comparativ cu doar 24% dintre băieți, iar 89% dintre băieții mici se joacă cu mașinuțele, în timp ce doar 35% dintre fetițe fac același lucru. Însă aceste procente variază în funcție de faptul că copiii au sau nu frați mai mari.

Mai multe detalii se regăsesc în studiul Ined, care analizează, de asemenea, ce jocuri preferă cei care au un frate sau o soră mai mare și ce roluri joacă părinții în alegerea acestora.

Citește și Iată câte jucării ar trebui să aibă copilul tău pentru a fi „cel mai fericit” în orice moment

Băiețelii care au una sau mai multe surori mai mari sunt 33% dintre ei care se joacă cu păpușile, în timp ce doar 9% dintre aceștia fac același lucru dacă au un frate! În schimb, fetițele care au frați mai mari sunt 46% dintre ele care se joacă aproape în fiecare zi cu mașinuțele, în timp ce doar 26% dintre ele care au doar surori se joacă la fel.

Mai mult, cu cât frații mai mari se joacă mai mult cu frații și surorile lor mai mici, cu atât efectul de influență asupra unui joc este amplificat. Pe scurt, frațiile mixte favorizează jocuri mai puțin legate de gen.

Care sunt rolurile părinților?

SURSA FOTO: Freepik.com@Max4e

 

Nu doar frații și surorile influențează tipul de jocuri, ci și părinții joacă un rol semnificativ. De exemplu, băiețeii care au o mamă care participă activ la jocurile lor sunt mai predispuși să se joace cu păpușile, iar fetițele cu mașinuțele.

Care sunt activitățile mai consensuale?

În schimb, există anumite activități care plac aproape la fel de mult fetelor și băieților. Printre acestea se numără desenul: 73% dintre fete și 58% dintre băieți, și jocurile cu minge: 76% dintre băieți și 57% dintre fete.

Studiul realizat de Ined subliniază că, deși diferențele de gen sunt evidente în preferințele de joc ale copiilor, mediul familial și interacțiunile dintre frați și surori joacă un rol important în modelarea comportamentului acestora.

De exemplu, frații mai mari pot avea un impact considerabil asupra alegerilor de joc ale celor mici. În familiile cu frați și surori de sexe diferite, aceștia sunt mai înclinați să se implice în jocuri care ies din tiparele tradiționale, precum fetițele care se joacă cu mașinuțele și băiețeii care preferă păpușile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...

Moduri de a disciplina un copil fără a țipa

Disciplinarea unui copil poate fi o provocare, dar nu...



Cele mai noi articole

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel