„Sunt mamă și locuiesc în Japonia, țara cu cei mai sănătoși copii din lume!” Lucrurile pe care părinții japonezi le fac diferit
Data publicării:
În 1896, medicul și farmacistul Sagen Ishizuka a creat o filozofie japoneză numită „shokuiku” , care provine din două cuvinte ce înseamnă „a mânca” și „a crește” .

Shokuiku încurajează părinții și școlile să-i învețe pe copii despre originea alimentelor și despre modul în care acestea ne influențează mintea și corpul. Acest concept este parte integrantă a culturii japoneze și un motiv important pentru care Japonia este țara cu unii dintre cei mai sănătoși copii din lume.

Potrivit UNICEF, Japonia este singura țară dintre cele 41 de state dezvoltate din Uniunea Europeană și OCDE în care mai puțin de unul din cinci copii este supraponderal.

„Ca mamă care își crește fetița mică în Japonia, iată ce fac diferit părinții japonezi pentru a crește copii care mănâncă fericiți și sunt aventuroși în alegerile alimentare”, spune Yuko Tamura pentru cnbc.com.

Introduc shokuiku de la o vârstă fragedă

Medicii japonezi încurajează adesea viitoarele mame să urmeze un regim alimentar echilibrat numit „ichijū-sansai”. Acesta constă dintr-un bol de orez și supă miso, alături de un fel de mâncare bazat pe proteine și două garnituri de legume (cum ar fi salata sau ciupercile) pentru a asigura aportul adecvat de vitamine, minerale și fibre.

Pe măsură ce copiii cresc, ei încep să învețe despre obiceiurile alimentare sănătoase. În 2005, guvernul a adoptat Legea de bază privind Shokuiku pentru a promova această filozofie.

Unele grădinițe le permit copiilor să culeagă legume pentru a le consuma la prânz, iar în școlile primare, aceștia învață despre fermele care produc legume, pește și alte alimente.

Încurajează conversațiile prin intermediul „bento box”-urilor

Peste 95% din școlile primare și liceele din Japonia au un sistem de masă școlară. Mesele sunt planificate de nutriționiști, iar elevii sunt implicați activ în procesul de servire a prânzului.

Deși multe grădinițe oferă și prânzuri, „bento box”-urile pregătite acasă pot juca un rol important în promovarea shokuiku.

„Educatoarea fiicei mele îi încurajează pe copii să discute despre conținutul bento box-urilor colegilor lor. Acest lucru face ca ora prânzului să fie plăcută, iar copiii sunt stimulați să încerce alimente noi sau să-și exprime preferințele sau antipatiile atunci când găsesc anumite alimente în bento box-urile prietenilor lor”, spune mămica.

Alegerea prânzurilor bento în locul fast-food-ului permite copiilor să consume porții generoase de legume și fructe de sezon, evitând în același timp alimentele bogate în grăsimi și aditivi alimentari. Mesele sunt adesea preparate din ingrediente locale, proaspete.

Gătesc alimente bogate în nutrienți

„Am descoperit că pregătirea murăturilor simple de casă și congelarea altor legume și fructe hrănitoare în loturi îmi simplifică gătitul zilnic.

Când fiica mea a început grădinița, am avut dificultăți cu unele dintre reguli – fără gustări bogate în zahăr sau grăsimi, cum ar fi chipsurile și prăjiturile, sau cofeină.

Totuși, mici trucuri, cum ar fi păstrarea unei rezerve de mese porționate, mă ajută să-i pregătesc prânzuri bogate în nutrienți, chiar și atunci când produsele proaspete sunt insuficiente acasă”, mai precizează mama.

Aleg apă sau ceai în loc de băuturi carbogazoase

„Nu restricționez accesul fiicei mele la sucuri de fructe și shake-uri ocazionale. Totuși, în cuvintele ei, sifonul este `prost`, așa că poate că am avut noroc în privința aceasta.

De la început, i-am prezentat ceaiul de orz, care este bogat în minerale și nu conține cofeină. Aceasta este o alegere populară printre japonezi de toate vârstele și o alternativă excelentă la ceaiurile cu zahăr și băuturile aromate cumpărate din magazin. De asemenea, ajută la reducerea aportului zilnic de calorii.

Un alt mod prin care implementez shokuiku acasă este să fac smoothie-uri cu fructe proaspete și iaurt împreună cu fiica mea. Vorbim despre cum crește fructul și de unde provine. Experiențe de acest tip îi vor forma obiceiuri alimentare sănătoase, care să o însoțească pe parcursul vieții”, conchide mămica.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel