Sunt profesorii din noua generație implicați și motivați? Prof. dr Luiza Nicoleta Moraru: „E o barieră între o veche generație de profesori și una nouă” / VIDEO
Data publicării:
Profesor doctorand Luiza Nicoleta Moraru a fost invitata moderatorului Sorin Ivan la emisiunea de la Dc Edu.

Printre subiectele abordate luni, 9 septembrie, s-a numărat și motivarea și implicarea cadrelor didactice în școlile din România.

Într-o perioadă în care sistemul de educație din România se confruntă cu numeroase provocări, întrebarea „Mai sunt profesorii din implicați și motivați?” devine din ce în ce mai relevantă. Profesor doctorand Luiza Nicoleta Moraru spune că există o diferență între vechea și noua generație.

“Mă gândesc că Profesorii cu experiență își mențin în continuare acest drag de carte cum spunem noi și dorință de implicare și de a motiva elevii.

Ce am observat din calitatea de inspector, într-adevăr, această nouă generație de profesori care acum au terminat facultatea și fiind poate în primii ani de debut, acolo vorbim despre o altfel de generație și este vorba despre așteptările lor de la această profesie.

Au așteptări. Au impresia că totul e roz.

Dar nu este chiar așa. În acest context, toate aceste cursuri de formare și pe dezvoltare personală a debutanților sunt binevenite. E o barieră între o veche generație de profesori și nouă generație de profesori.

Mai apropiată de elevi, dar totuși cu mai puțină experiență și de aici cred că există poate o problemă”, a spus Luiza Nicoleta Moraru, în cadrul emisiunii de la DC Edu.

Citește și „Cheia succesului în prevenirea violenței în școli, conform prof. dr. Luiza Nicoleta Moraru”

“Profesorii care acum sunt la maturitate, au o anumită experiență vin din vechiul sistem în care se punea accentul pe educație, pe lectură, pe cărți citite, pe cultură generală.

Cei care vin acum la catedră, și repet, nu-i criticăm pe ei, criticăm sistemul, mentalitatea aceasta a unui pragmatism exagerat și a consumerismului, n-au mai acoperit atâtea cărți prin lectură, vin dintr-un nou mediu educațional, au beneficiat de era tehnologică din plin, de aceea apar aceste diferențe, dar nu înseamnă că trebuie să rămânem ancorați în modele vechi.

Trebuie să ne adaptăm, totul evoluează, dar cu păstrarea unor standarde minime ale educației, ale culturii, ale valorilor”, a exprimat Sorin Ivan, care este decan și director al revistei „Tribuna Învățământului”.

Vezi și „A început noul an școlar 2024-2025! Cu ce schimbări vine pentru elevi”

Implicarea și motivația profesorilor din România sunt influențate de o serie de factori, de la experiența profesională la așteptările noii generații de cadre didactice.

Pe de o parte, profesorii cu vechime continuă să promoveze valorile tradiționale ale educației, în timp ce tinerii profesori, deși entuziasmați și mai conectați la noile realități tehnologice, întâmpină provocări legate de adaptarea la complexitatea și cerințele sistemului.

În acest context, este esențial ca sistemul de învățământ să sprijine ambele categorii, oferindu-le resursele și formarea necesară pentru a naviga cu succes prin aceste diferențe și a-și menține motivația pe termen lung.

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel