Daniela Gavankar: „Copilul nu e traumatizat de divorț, ci de lupta dintre părinți, care nu reușesc să-și gestioneze lucrurile ca doi adulți și îl pun la mijloc!” / VIDEO
„Supernanny” Irina Petrea, unul dintre primii experți în parenting din România, a vorbit în cadrul unui podcast despre tipurile de părinți.
În opinia ei, e ușor să cădem în capcana ideii că un părinte prea permisiv îl poate răsfăța pe copil, în timp ce un părinte prea autoritar îl poate face pe cel mic să se simtă sufocat și pierdut între „bun” și „rău”.
Citește și Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea
Irina subliniază faptul că o abordare echilibrată este esențială, iar ceea ce contează cu adevărat nu este doar să fim părinți „fericiți” sau „stricti”, ci să învățăm cum să educăm și să modelăm caractere puternice.
De cele mai multe ori, părinții ajung să se concentreze prea mult pe realizările academice ale copiilor și uită că succesul în viață se bazează, de fapt, pe autocontrol și pe dezvoltarea inteligenței emoționale.
Citește și Părinții celor mai rezilienți copii îi învăță întotdeauna aceste lecții
SURSA FOTO: Freepik.com@standret
„De foarte multe ori părerile se polarizează, un părinte foarte permisiv îl sperie pe celălalt părinte care în contră partida încearcă să strângă șurubul cât mai mult ca să nu o ia copiii pe arătură.
Și atunci pozițiile lor ajung complet opuse. Și de aici o întreaga nebunie pentru că copiii au ocazia să facă diferența dintre părinte bun vs părinte rău, ceea ce este complet distructiv și pentru părinți și pentru copii.
Unii părinți au impresia ca pentru a fi părinte înseamnă să fii așa un fel de moș Crăciun care vii, mângâi pe cap, le dai cadouri și le surâzi frumos și când au făcut lucruri care nu se fac zâmbim și spunem: lasă, ca o să faci mai bine data viitoare.
SURSA FOTO: Freepik.com@teksomolika
Pe de altă parte sunt părinții care sunt extrem de înnebuniți să nu greșească copilul, să nu facă, să nu dreagă, că ce-o să se aleagă de el și țin frâiele mult prea puternic, sunt și părinții care nu dau niciun fel de atenție formării caracteriale ale copilul.
Nu că ar fi singurul factor de succes, dar este de departe cel mai important și, bineînțeles, inteligența emoțională, autocontrolul fiind o parte a inteligenței emoționale”, a spus Irina Petrea, în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-o lume în continuă...
Manevrele de prim ajutor sunt esențiale atunci când un...
În cadrul emisiunii Părinți...
Cât de des i-ai spus copilului...
Într-o lume în continuă...