Sute de părinți români s-au opus cu fermitate măsurării greutății și înălțimii copiilor lor. Cauza din spatele refuzului: „Am fost surprinși!”
Data publicării:
Sute de părinți din Alba resping cu vehemență măsurarea greutății și înălțimii copiilor lor în cadrul unui studiu național de evaluare a stării de nutriție, lansat de Organizația Mondială a Sănătății.

Activitățile desfășurate în județ în cadrul programului de monitorizare a obezității în comunitățile de copii au fost grav perturbate de refuzul categoric al părinților de a da consimțământul pentru aceste acțiuni, conform declarațiilor directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

„Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar şi, implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală. (...) Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz. Undeva între 30 şi 40% dintre părinţi au refuzat acest lucru. Au completat chestionarul, dar nu şi-au exprimat acordul ca să-i putem măsura şi cântări pe copii”, a declarat Sinea, potrivit Agerpres.

În privința motivelor care au stat la baza refuzului părinților, Sinea a subliniat că majoritatea au exprimat îngrijorarea că Uniunea Europeană ar putea utiliza datele copiilor lor în scopuri statistice sau pentru teste. Sinea a menționat că acest refuz s-a manifestat în rândul a sute de părinți, inclusiv în municipiul reședință de județ. „Chiar și în mediul urban, în școlile prestigioase din Alba Iulia, am fost surprinși să întâlnim refuzuri din partea părinților, ceea ce indică faptul că informația a fost percepută greu sau poate a ajuns cu dificultate în mediul rural”.

Studiul are ca obiectiv monitorizarea tendințelor privind supraponderabilitatea și obezitatea în rândul elevilor

Directorului executiv al DSP Alba a argumentat că măsurarea greutății și înălțimii copiilor este o acțiune normală, care are ca scop realizarea de statistici și, acolo unde este necesar, furnizarea de indicații părinților în privința unei alimentații sănătoase, având în vedere multiplele cauze ale morbidității asociate obezității.

Studiul în desfășurare are ca obiectiv monitorizarea tendințelor privind supraponderabilitatea și obezitatea în rândul elevilor, în vederea identificării unor acțiuni pentru a răspunde acestei probleme de sănătate publică. Acesta este implementat în cadrul Programului național de evaluare a stării de sănătate, sub coordonarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene și al școlilor.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Eveniment
Tagurile articolului: alba  copii  greutate  inaltime  parinti  scoala 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel