Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode
Conversația deseori lâncește, iar încercările mamei și ale tatălui de a vorbi se izbesc de un zid al tăcerii, în spatele căruia băiatul, cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, tinde să se refugieze.
Dar aceasta atitudine, care deseori îngrijorează adulții, este sau nu un semnal de alarmă incontestabil? În realitate, tăcerea este o fază, o etapă „normală” care face parte din procesul de creștere al preadolescentului, nu este întotdeauna un simptom al unei stări de rău.
În această grupă de vârstă, părinții nu ar trebui să se teamă niciodată de schimbare. Copiii experimentează un fel de leagăn între nevoia de a se simți încă mici, cu mama și tata aproape și prezenți, și nevoia de a explora și de a crește. Acest efect de „întors și înapoi”, în zig-zag, face parte din creștere.
În această stare de conflict, tăcerea este adesea o modalitate prin care copilul încearcă să se distanțeze de părinți, dar nu se adaptează pentru că atașamentul este puternic. A tace pentru el, prin urmare, este și o modalitate de a-și câștiga intimitatea și autonomia.
În general părinții cred că tăcerea maschează întotdeauna disconfortul, dar nu este cazul: uneori, băiețelul pur și simplu nu vrea să-și împărtășească planurile. În acest caz, nu este corect să forțezi cuvintele. Fiul nu mai este un copil care poate fi impulsionat să spună ceea ce dorește să audă mama sa. Lasă-l în pace.
Există mai multe răspunsuri la întrebarea clasică că, mai devreme sau mai târziu, fiecare părinte se confruntă cu un preadolescent din ce în ce mai ermetic, 'dar ce va avea în cap?'.
De fapt, tăcerea este un aspect al creșterii, totuși atitudinea copilului este legată și de demersul educațional de acasă și de relația cu adultul.
Când băiețelul, de exemplu, tinde să nu spună faptele vieții sale, depinde adesea de anxietatea pe care o manifestă adultul.
Astăzi, dacă un copil ascunde o notă proastă, nu îi este atât de frică de o pedeapsă severă ca în trecut, dar se teme că părintele se va îngrijora prea mult.
Din acest motiv, adultul ar trebui să poată asculta fără reacții exagerate la ceea ce spune copilul. În cazul oricărei probleme, este important ca adultul să aibă capacitatea de a o tolera, fără a amplifica problema.
Dacă fiul, de exemplu, povestește despre o ceartă cu un prieten, iar mama face o scenă în afara școlii, aproape sigur că nu va mai vorbi niciodată deschis.
Pentru a evita episoade similare, o idee bună este ca părinții să se pună de acord asupra cine dintre ei, pe baza propriei istorii, este cel mai bun interlocutor pentru a aborda diversele probleme cu copilul lor.
De exemplu, este interzis să pui întrebări despre școală: „Ce note ai luat? Și la celelalte?”
Un astfel de comportament irită copilul și îl face mai taciturn, întrebându-l în schimb „cum te simți?” îl poate ajuta să vorbească.
În orice caz, dacă tăcerea este prea mare, iar suspiciunea că există o problemă este puternică, părintele ar trebui să-i spună copilului: ”Am impresia că ceva nu este în regulă, poate greșesc, ajută-mă să înțeleg”.
Verbul „ajuta” pune copilul la un nivel cooperant. Este foarte diferit de a spune „ce este în neregulă?” care creează un zid.
În aceste cazuri poate fi eficient să-i propui copilului să facă ceva împreună, de exemplu să mănânci o pizza, să mergi la o plimbare sau să provoci un joc care vă place amândurora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Uneori, cuvintele pozitive...
În 2024, românii au demonstrat...
Fiecare mamă își dorește ca...
Dacă ai urmărit Inside Out 2 sau ai citit comentarii...