Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
„Frica că te poate trege curentul” aduce cu sine consecințe paradoxale. În cazul infecțiilor căilor respiratorii, de exemplu, riscul de contagiune în locurile aglomerate, cum ar fi sălile de clasă, este redus prin deschiderea des ferestrelor pentru a permite aerului proaspăt să circule.
Sau, poluarea interioară datorată prezenței radonului, un gaz cancerigen care se degajă în mod natural din pământ, la fumul produs de șeminee și sobe, și cel al tutunului, este considerată de Organizația Mondială a Sănătății a fi un factor de risc important pentru apariția boliilor respiratorii.
Cazul extrem este însa acela în care frica de curent ne impiedica să atenuăm caldura pe timpul verii, nu doar prin trecerea aerului dintr-o camera în alta prin ferestre deschise, ci si prin folosirea ventilatoarelor sau a aerului condiționat.
Aceste sisteme de ventilație, care permit scăderea temperaturii, sunt în schimb esențiale pentru menținerea unui mediu plăcut și sănătos în locuință, mai ales în timpul valurilor de căldură a căror frecvență și intensitate va crește din cauza crizei climatice, cu riscuri grave pentru sănătate, în special cele vârstnici și copiii: curentul de aer, departe de a le deteriora, în aceste cazuri le poate salva viața.
Pe acest subiect a discutat dr.Mihail Pautov, medic specialist in chirurgie generală, în cadrul emisiunii La Măruță.
”În țările Europei de est - România, Rusia, Lituania, Bulgaria, etc... - există această expresie: te trage curentul. Cred că sunt probabil un miliard de oameni pe acest Pământ care folosesc această expresie. Nu e ceva rar, românesc. Românii exagerează și dau vine pe curent pentru orice li se întâmplă rău. Este un dușman care stă la colț și abia așteaptă să te prindă și să te tragă. Adevărul este undeva la mijloc”.
”Ce mi se pare mie curios este că nu există nicăieri în nomenclatorul medical acest diagnostic medical sau această cauză. Poți să îi spui unui doctor că te-a tras curentul. De exemplu stomatologii au multe cazuri în care vin oamenii cu o măsea umflată, un abces și zic că i-a tras curentul. Doctorul știe, dar nu are codul pentru acest diagnostic. El nu există și ar trebui introdus. Curentul este o cauză, este ceva ce poate favoriza o infecție. Curentul ar trebui să se introducă ca și favorizant al unei infecții iar explicația este foarte logică”, a spus doctorul Mihail Pautov.
”Corpul își reglează singur temperatura și există o temperatură ideală pentru corp de 36,6 - 37 de grade Celsius. În momentul în care scazi temperatura corpului într-o zonă e suficient să o scazi cu 1,5 grade Celsius pentru a favoriza multiplicarea bacteriilor și a virusurilor. Atunci când o parte a corpului ajunge la 33 de grade Celsius, virusurile au mediul cel mai favorabil de a crește în zona respectivă”, explică medicul.
”Atunci cînd este frig noi răcim. Ce se întâmplă de fapt este că atunci când este frig mucoasa respiratorie este foarte sensibilă la rece. În momentul în care ne suflă curenții reci prin față, mucoasa se răcește, ori mucoasele sunt ca o graniță în care în permanență se dau lupte cu patogenii. Același lucru se întâmplă cu macrofagele, cu limfocitele care fac parte din imunitatea nespecifică, care pur și simplu se luptă cu bacteriile care intră în mucoasă. În momentul în care se face frig, când este rece afară, vasele se contractă și bacteriile își fac de cap, pentru că scade și temperatura aceea de care am vorbit mai sus, la 33 de grade Celsius, temperatura ideală pentru dezvoltarea bacteriilor și virusurilor”, și prin urmare se favorizează dezvoltarea unei răceli cauzate de așa zisul curent, a explicat medicul Mihail Pautov.
În concluzie, așa cum ne-a explicat medicul, credința că ne poate ”trage curentul” este parțial adevărată: la baza unor infecții și raceli stă de fapt o temperatură mai scăzută față de normalul indicat de 36,6-37 grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Temele pentru acasă sunt o...