Tineri elevi recompensați pentru succesul la olimpiadele internaționale
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Frica de străini începe la 5-6 luni și devine de obicei mai intensă la vârsta de 7-10 luni. Poate dura câteva luni sau poate continua mult mai mult. Adesea scade undeva intre 18 luni și 2 ani, dar poate dura mai mult in funcție de temperamentul copilului.
De exemplu, un bebeluș care e dat la creșă de la vârsta de 10 luni s-ar putea supăra dacă se schimbă un îngrijitor sau apare unul nou. S-ar putea să plângă, să-și îngroape capul în brațele părintelui sau să țipe atunci când îngrijitorul încearcă să-i ia de la părinte.
Deși frica de străini face parte din modul în care se dezvoltă bebelușii și copiii mici, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta copilul să treacă mai ușor peste această fază.
Ajută-ți copilul să se simtă confortabil în preajma unor străini. Nu ignora și nu respinge teama copilului tău de străini. Acest lucru ar putea înrăutăți deja frica existentă.
Iată câteva sfaturi practice:
-Ține copilul de mână sau lasă-l să stea în poală atunci când întâlnește oameni noi.
-Introduceți străinii mai întâi acasă, dacă este posibil. Acasă este locul în care copilul tău se simte cel mai confortabil.
-Dacă bebelușul tău e speriat de o persoană nouă, mângâie-l și încearcă o abordare diferită, cum ar fi să vă jucați cu toți, împreună. Puteți, de asemenea, să vă îndepărtați ușor copilul de noua persoană până când se calmează. Apoi puteți încerca din nou.
- Ia cu tine obiectul de confort al copilului tău (jucărie sau pătură) atunci când apar în peisaj oameni noi.
- Fii răbdător. Nu-ți forța copilul să meargă către persoane necunoscute înainte de a fi pregătit.
- Încercați să prezentați oamenii noi pe rând, nu pe toți odată. Puteți ajunge până la prezentarea a două sau mai multe persoane pe măsură ce copilul dumneavoastră își dezvoltă încrederea.
- Când îi prezinți copilului tău pe cineva nou, stai și tu acolo, fii prezent. Acest lucru îi va calma și îl va asigura că nu îl vei lăsa imediat cu persoane necunoscute.
- Cereți adulților necunoscuti, cum ar fi familia extinsă sau prietenii adulți, să aștepte un pic înainte de a atinge copilul sau de a-l lua în brațe.
- Pentru copiii puțin mai mari, explicați-i copilului dumneavoastră cine este noua persoană și ce se întâmplă. De exemplu, explicați că noua îngrijitoare este cineva în care aveți încredere. Îi poți spune și când vei veni să-l iei, sau alte detalii relevante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Raluca-Emima Vasilciuc și...
O țară a decis să suspende...
Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...
Postul Crăciunului este o...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...