Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
De fapt, în multe cazuri, acest lucru implică un efort titanic din partea părinților. Există o modalitate de a obține acest lucru într-un mod mai amabil? Fără crize de furie sau discuții?
Cheia constă în a ajunge la acorduri cu ei, care „vor fi întotdeauna mai eficiente decât impunerea unei viziuni”, conform afirmațiilor Soniei Martínez, psiholog și director al Centrelor Crece Bien din Madrid și autoare a cărții Descubriendo emociones (ed. La esfera de los libros).
„Din experiența noastră de la Crece Bien, observăm că, atunci când copiii se simt parte a deciziei, este mai probabil să coopereze și să se implice în rezultat.”
Dacă alegem drumul opus și optăm să impunem voința noastră fără a ține cont de viziunea lor, rezultatul poate fi foarte diferit și vom genera în ei rezistență, frustrare și chiar resentimente.
„La final, ceea ce căutăm nu este doar ca ei să îndeplinească ceva în acel moment, ci să dezvolte abilități pentru a lua decizii și a negocia, ceva ce le va fi util întreaga viață”, subliniază Sonia Martínez.”
„Și nu, nu este vorba despre a le lăsa lor să decidă sau ca ei să impună regulile sau ca, pur și simplu, aceste reguli să nu existe în casă. „Regulile sunt esențiale, dar modul în care le transmitem face o mare diferență”, subliniază psihologul.
Iar aceasta este cheia pentru a ajunge la acorduri cu copiii noștri fără drame și, prin urmare, fără a afecta legătura noastră cu ei.
De fapt, nu trebuie să fim niște dictatori în casă, dar nici să lăsăm totul la voia întâmplării. Copiii au nevoie de limite clare, dar și de un spațiu în care să se simtă auziți și înțeleși.
Dacă le explici de ce sunt importante regulile și cum ne ajută pe toți să trăim împreună într-un mediu armonios, e mult mai probabil să le accepte.
Important este să fim și noi modelele lor, adică să respectăm aceleași reguli pe care le cerem și de la ei.
Când văd că părinții sunt consecvenți, dar și deschiși la discuție, copiii vor învăța nu doar să respecte regulile, ci și să își exprime părerile într-un mod respectuos.
Și, chiar dacă uneori nu sunt de acord, vor înțelege că putem ajunge la un compromis fără ca cineva să iasă învins.
Așa creăm un climat de încredere, unde nu sunt doar reguli, ci și o relație bazată pe respect și înțelegere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...