Tendința de a da copiilor numele tatălui, mamei sau al unui alt membru al familiei a redevenit la modă. Motivele din spatele acestei decizii, explicate de un psiholog
Data publicării:
Ce se întâmplă când un copil primește numele tatălui, mamei sau al unui alt membru al familiei? Dacă te gândești să-ți numești copilul după tine sau după un alt membru al familiei, trebuie să știi că acest obicei străvechi, care a fost pe punctul de a dispărea, este din nou la modă. 

Multe familii aleg să numească astfel copiii ca un omagiu adus persoanelor care i-au inspirat, consolidând astfel sentimentul de apartenență familială. 

Pe de altă parte, unele studii sugerează că numirea unui copil după tatăl său poate prevesti o relație armonioasă între cei doi și poate chiar reduce problemele de comportament ale copilului.

Citește și Impactul psihologic de a avea un nume foarte comun în societate. Ce este mai bun pentru stima de sine: un nume obișnuit sau un nume original?

„Există consecințe psihologice pentru copil”

Este esențial să analizăm motivele din spatele deciziei părinților de a numi copilul după ei înșiși sau după alți membri ai familiei. Totuși, unii experți sunt de părere că acest obicei de a repeta numele existente în familie pentru noii membri nu este întotdeauna benefic.

Psihologul Mayte Helguera explică: „Alegerea părinților de a da copilului lor nou-născut același nume ca al lor sau al unei rude apropiate adesea ascunde așteptări și proiecții, frecvent inconștiente”, conform unui articol din guiainfantil.com. Helguera subliniază importanța conștientizării intențiilor părinților, deoarece acestea pot reflecta dorințe egoiste sau dorința de a se perpetua prin copil, și diverse alte proiecții.

Potrivit acesteia, este important să evaluăm aceste aspecte pentru a evita ca nou-născutul să devină o replică a părintelui sau să fie încărcat cu proiecții care nu îi aparțin.

„Există consecințe psihologice pentru copil dacă așteptările părintelui nu sunt îndeplinite, mai ales când acesta alege să-i transmită propriul nume în dorința de a-și perpetua destinul”, adaugă Helguera.

Din perspectiva practică, psihologul menționează că poate fi nepractic să existe două persoane cu același nume în aceeași familie, ceea ce poate duce la confuzii și la utilizarea diminutivelor. „De exemplu, de la Carlos (tatăl) la Carlitos (fiul), iar fiul devine astfel o versiune diminuată a tatălui, ca și cum ar fi originalul și copia.”

Vezi și Cum să alegi numele perfect pentru copilul tău, conform experților în lingvistică cognitivă

„A numi copilul după o rudă decedată nu este o idee bună”

SURSA FOTO: freepik.com @wolfhound911

Psihologul Mayte Helguera avertizează că atribuirea unui nume al unei rude decedate unui copil nou-născut poate avea implicații negative.

Ea susține ferm că „durerea asociată cu pierderea unei persoane dragi și modul adecvat de a-i aduce omagiu sau de a-i comemora viața nu ar trebui să coincidă cu bucuria sosirii unui nou membru în familie.”

Helguera argumentează că atribuirea aceluiași nume persoanei decedate este o strategie necorespunzătoare pentru gestionarea durerii și poate duce la transferul unei energii care nu aparține copilului.

„Este mai bine să alegeți un nume diferit și creativ”

SURSA FOTO: freepik.com @hryshchyshen

Din aceste motive, Helguera sugerează să optezi pentru creativitate și originalitate în alegerea unui nume.

Numele funcționează ca un fel de mantră, fiind unul dintre cuvintele pe care le auzi și le rostești cel mai des pe parcursul vieții. Este important să îl alegi cu grijă, iar cât mai puțin este influențat de istoria sau condițiile inconștiente ale părinților, cu atât mai bine pentru personajul principal al acestei povești, copilul tău, afirmă Helguera.

Decizia de a da sau nu copilului tău un nume care aparține altui membru al familiei îți aparține, dar este util să fii conștient de posibilele implicații ale acestei alegeri.

Înțelegerea criteriilor pe care le poți considera te poate ajuta să alegi cel mai potrivit nume pentru bebelușul tău, conform recomandărilor experților în lingvistică cognitivă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel